Τη νέα γερμανική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου περιμένει με ανυπομονησία η Ευρώπη για να ξαναβάλει μπρος τις μηχανές.

Οχτώ μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και με τους ευρωσκεπτικιστές να κερδίζουν διαρκώς έδαφος, η Ευρώπη περιμένει από τη νέα γερμανική κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τις θέσεις της απέναντι σε καίρια ζητήματα όπως: η επιτάχυνση της τραπεζικής ενοποίησης, η διεύρυνση της οικονομικής πολιτικής, ο μετριασμός της πολιτικής λιτότητας, η τόνωση των επενδύσεων και η καταπολέμηση της ανεργίας. Εν ολίγοις, οι Βρυξέλλες προσδοκούν από τη νέα κυβέρνηση της οικονομικά ισχυρότερης χώρας στην Ευρώπη, να δώσει ένα νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης.

Όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Άνγκελα Μέρκελ θα συνεχίσει να είναι η καγκελάριος της Γερμανίας, πιθανόν επικεφαλής μίας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Για τις Βρυξέλλες ένας τέτοιος συνασπισμός θα ήταν ενδεχομένως το ευκταίο αποτέλεσμα, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούνται πιο «φιλοευρωπαίοι» από ό,τι το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), οι φιλελεύθεροι σημερινοί σύμμαχοι της Μέρκελ.

Ωστόσο, τα πράγματα για τις Βρυξέλλες περιπλέκονται περισσότερο αν επαληθευτούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρουν το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), να μπαίνει στη γερμανική ομοσπονδιακή κάτω βουλή και μάλιστα με ένα ποσοστό έως και 8%.

Ανεξάρτητα πάντως από το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει μετά την 22α Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ περί «ένωσης κοινής ευθύνης» και η πρότασή του για βοήθεια χωρών της ευρωζώνης στο πνεύμα ενός σχεδίου Μάρσαλ, θεωρήθηκαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές από πολλές χώρες. Ιδιαίτερα οι χώρες του Νότου, τρέφουν μια κρυφή ελπίδα ότι αν η καγκελάριος Μέρκελ συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες, θα μετριάσει τα μέτρα λιτότητας.

Αξιόπιστες πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι πράγματι, ένας συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) θα μπορούσε να σημάνει πως η Γερμανία θα υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση όσον αφορά την πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης, χωρίς ωστόσο να αναμένονται θεαματικές αλλαγές. Άλλωστε, προσθέτουν ότι πίσω από τη στάση της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας δεν κρύβεται μόνο η Γερμανία, αλλά μια ομάδα χωρών όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Εσθονία.

Όσον αφορά τα ζητήματα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως π.χ. η τραπεζική ενοποίηση, οι Βρυξέλλες θεωρούν θετική τη στάση του Π. Στάινμπρουκ. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών έχει θέσει ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, σε αντίθεση με την Ά. Μέρκελ η οποία έχει κατηγορηθεί ότι την εμποδίζει και την καθυστερεί.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι Βρυξέλλες αναμένουν από τη νέα Γερμανική κυβέρνηση τι στάση θα τηρήσει ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους , αλλά και στο θέμα του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο ο κ. Σόιμπλε βοήθησε να ανοίξει κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεκλογικής περιόδου.

Σε σημερινές δηλώσεις του στην εφημερίδα Die Zeit, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέκλεισε για μια ακόμη φορά ένα δεύτερο κούρεμα του χρέους, αλλά μίλησε για μείωση του βάρους του χρέους συνολικά, υπό προϋποθέσεις. Όσο για τον υποψήφιο για την Καγκελαρία, ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, έχει αποφύγει επιμελώς να αποκαλύψει τα σχέδιά του για την Ελλάδα.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, τόσο η Ά. Μέρκελ, όσο και ο αντίπαλός της Π. Στάινμπρουκ απέφευγαν να μιλήσουν για την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου — κι όποτε το έκαναν, οι τοποθετήσεις τους ήταν πολύ προσεκτικές. «Οι υποψήφιοι της Καγκελαρίας δε συνηθίζουν να μοιράζουν υποσχέσεις, πόσω μάλλον δε εν καιρώ κρίσης», σημείωναν γερμανικές διπλωματικές πηγές.