Ο διοικητής της Banka Slovenije, Μπόστιαν Γιάζμπετς, υπεραμύνθηκε της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας για τον έλεγχο της εκκαθάρισης δύο μικρών τραπεζών, των Probanka και Factor banka, υποστηρίζοντας πως αυτή η εξέλιξη είναι αναγκαία για να μην καταρρεύσει το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδεχόμενο πτώχευσης ή ανεξέλεγκτης εκκαθάρισης των δύο τραπεζών θα προκαλούσε μεγαλύτερους κλυδωνισμούς στην οικονομική σταθερότητα και στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, δεν είναι σε «καλή φόρμα».

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Γιάζμπετς επεσήμανε ότι το κράτος εξέδωσε εγγυήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για να διασφαλιστεί η ρευστότητα των δύο τραπεζών στη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου.

Διευκρίνισε δε ότι σε περίπτωση πτώχευσης όλες οι καταθέσεις στις δύο τράπεζες που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ θα «παγώσουν» μέχρι το τέλος της διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των καταθέσεων στις δύο αυτές τράπεζες διαμορφώνεται σε 631 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι εγγυημένες καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ.