Μπορεί η στάση των δανειστών να αλλάξει απέναντι στην Ελλάδα υπό την απειλή της κοινωνικής αναταραχής; Μπορεί σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal αφού «για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία παλεύει για να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα των δανειστών της, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μπορεί να συνιστούν μια "κρυφή ευλογία"».

Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας επισημαίνει πως την Κυριακή που θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της των δανειστών «πριν εστιάσουν στα θέματα ρουτίνας, όπως ο μηνιαίος προϋπολογισμός και η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων, οι συζητήσεις ίσως επικεντρωθούν στο πόση ακόμη λιτότητα μπορούν να ασκήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, τη στιγμή που η ένταση στη χώρα χτυπάει κόκκινο χώρα μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής».

Σύμφωνα με αναλυτές, η κυβέρνηση μπορεί να πιέσει για ευνοϊκότερους όρους στα πακέτα διάσωσης με την αιτιολογία ότι τα οικονομικά δεινά της χώρας αυξάνουν την υποστήριξη προς τη Χρυσή Αυγή.

«Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο για τον Σαμαρά που δείχνει ότι η ελληνική κοινωνία είναι στα όριά της», δήλωσε στην WSJ ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας Δικαίου και θεωρίας Θεσμών, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

«Θα ήταν μια τεράστια ήττα για τους Ευρωπαίους αν συνεχιστεί η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα - μια πολύ μεγαλύτερη ήττα από το να έδιωχναν την Ελλάδα από το ευρώ. Μένει να δούμε αν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα παρέχουν στη χώρα κάποια χαλαρότητα» επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Αν οι διεθνείς δανειστές χαλαρώσουν τα μέτρα, είναι σχεδόν σα να μοιράζονται την ευθύνη για το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα στην Ελλάδα στην παρούσα φάση», λέει ο Γιάννης Δημάκης, σύμβουλος επικοινωνίας και εκτελεστικός διευθυντής του Strategic Communication Technologies.

«Ασχέτως του αποτελέσματος, οι επόμενοι μήνες θα είναι οι πιο κρίσιμοι πολιτικά, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς» τονίζει η WSJ.