Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες εβδομάδες για τη Σλοβενία, η οποία αγωνίζεται να αποφύγει την προσφυγή της σε ένα πρόγραμμα διάσωσης, όπως δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Μπόστιαν Γιάζμπετς.

«Είναι κρίσιμης σημασίας να προετοιμάσει η κυβέρνηση ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες (...) ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μέτρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας», τόνισε ο Γιάζμπετς σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Delo.

«Εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να το κάνει αυτό μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα θα πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας, σημειώνοντας ότι συζητούνται διάφορα ενδεχόμενα όσον αφορά στη διάσωση της χώρας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι εικασίες για την πιθανότητα να γίνει η Σλοβενία το επόμενο μέλος της Ευρωζώνης που θα χρειαστεί διεθνή βοήθεια πηγάζουν από το γεγονός ότι οι τράπεζες της χώρας διατηρούν επισφαλή δάνεια ύψους σχεδόν 7,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι την 1η Οκτωβρίου να στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ έως το 2015, από 7,9% που είναι φέτος.

Την Παρασκευή ο Γιάζμπετς είχε δηλώσει στο κοινοβούλιο ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα λογαριασμό ύψους 15 δισ. ευρώ, εάν καταρρεύσουν όλες οι τράπεζες της χώρας. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως επίκειται κάτι τέτοιο.