Στην Αθήνα επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις. Το πρώτο ραντεβού της τρόικας έχει οριστεί για τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής, με τον υπoυργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Από το οικονομικό επιτελείο θέτουν ως πρώτο στόχο να διασφαλιστεί η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου. Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα είναι η οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ προκειμένου να πάρουν τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης, τον νέο κώδικα των δικηγόρων κ.α.

Λόγω της ετησίας Συνόδου του ΔΝΤ (11-13 Οκτωβρίου) και της συνεδρίαση του Eurogroup (14 Οκτωβρίου) θα υπάρξει ένα διάλειμμα και θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων στα τέλη Οκτωβρίου με βασικό αντικείμενο την επικαιροποίηση του μνημονίου και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-2016, όπου αναμένεται σκληρή κόντρα καθώς η τρόικα το υπολογίζει στα 4-5 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά στα 2,5 δισ. ευρώ.

Την Κυριακή η τρόικα και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αρχίσουν τις μεταξύ τους συζητήσεις εξετάζοντας τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα και την προοδο των προαπαιτούμενων για τη δόση του Οκτωβρίου ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η υπαγωγή 12.500 υπάλληλων σε διαθεσιμότητα, η ρύθμιση των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, η ψήφιση του νέου Κώδικα Δικηγόρων και η οριστικοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.