Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. 

Ωστόσο όπως δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ενώ εκτίμησε ότι οι συζητήσεις θα είναι μακρές.

Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος εντός της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού, τα ποσά που θα εισπραχθούν από τις αποκρατικοποιήσεις ενώ μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου θα τεθεί στο τραπέζι το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ.

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος οι ελεγκτές της τρόικας επιμένουν πως θα είναι χαμηλότερο εκ του αναμενόμενου ωστόσο δείχνουν να αποδέχονται πως η ύφεση θα είναι τελικά φέτος κάτω από 4% (πιθανότατα 3,8-3,9% αλλά ασφαλώς χαμηλότερα από 4,2% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός για φέτος).

«Έχουμε απόκλιση μόλις 0,1%» στις προβλέψεις για την ύφεση για φέτος, έλεγε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που μετείχε στη σύσκεψη Στουρνάρα με την Τρόικα. «Στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε μέσα στην εβδομάδα σε ένα μικρό, ρεαλιστικό και βιώσιμο πλεόνασμα για το τέλος της χρονιάς φέτος», προκειμένου να προχωρήσει η σύνταξη του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού σε δύο εβδομάδες.