Με τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης να μένουν προς το παρόν εκτός ατζέντας άρχισαν χθες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής της τρόικας.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες συζητήθηκε το μακροοικονομικό σενάριο με τις δύο πλευρές να εκτιμούν ότι η ύφεση μπορεί να διαμορφωθεί φέτος κάτω από το 4%. Για το πρωτογενές πλεόνασμα οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν περαιτέρω στοιχεία για να έχουν σαφέστερη εικόνα. 

Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θέτοντας τον πήχη των εσόδων που θα βεβαιωθούν στα 3,5 με 3,6 δισ. ευρώ έτσι ώστε να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ.

Κατά τις επόμενες ημέρες η τρόικα περιμένει από την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει τη λίστα με τους 12.500 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα θέσει και το ζήτημα των 4.000 απολύσεων, οι οποίες πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους.

Σημειώνεται πως η αναδιάρθρωση του Δημοσίου αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Ανάλογη βαρύτητα δίνει η πλευρά των δανειστών και στο ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ.