current views are: 1

23 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση10:14

Οι αποκρατικοποιήσεις μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της τρόικας

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι επισκέψεις της τρόικας στα υπουργεία για τον έλεγχο της πορείας των μεταρρυθμίσεων. 

Δημοσίευση 10:14’
αρθρο-newpost

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι επισκέψεις της τρόικας στα υπουργεία για τον έλεγχο της πορείας των μεταρρυθμίσεων. 

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου 

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι επισκέψεις της τρόικας στα υπουργεία για τον έλεγχο της πορείας των μεταρρυθμίσεων. Σήμερα το απόγευμα, οι επικεφαλής των δανειστών θα επισκεφτούν το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου να εξετάσουν την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και να αξιολογήσουν το φετινό στόχο των 1,5 δισ. ευρώ. 

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, στην πληρωμή των εκκρεμών χρεών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, στην προετοιμασία του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση ποσοστών σε ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΔΙΕ, αλλά και στην τιτλοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. 

Στο κομμάτι των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ οι συζητήσεις εκτιμώνται ως ιδιαίτερα κρίσιμες μετά το αδιέξοδο στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκερτ Γιαν Κόοπμαν το απόγευμα της Παρασκευής. Η ευρωπαϊκή επιτροπή εμμένει στην  ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων που έχουν χορηγηθεί προς τις δύο αμυντικές βιομηχανίες της χώρας καθώς και προς τη ΛΑΡΚΟ, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των τριών επιχειρήσεων, που αποτελεί και ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Έτσι η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να βρει μια κοινή λύση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των ενισχύσεων, και κατόπιν να υπάρξει συμφωνία και με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ωστόσο ιδιαίτερη αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο δημιουργεί η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ θα τονίσουν στους ευρωπαίους δανειστές την ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης συμφωνίας. Εξάλλου το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αλλαγή ιδιοκτησίας στον ΟΠΑΠ, με την επενδυτική εταιρεία Εmma Delta να καταβάλει 622 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα ν’ αποκτά περίπου 109 εκατ. μετοχές ΟΠΑΠ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ.

Την ίδια ώρα η επιστροφή των Ρώσων στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική για την ελληνική κυβέρνηση. Στην πρόσφατη επίσκεψη της πρόεδρου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας κ. Βαλεντίνα Ματβιένκο επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των Ρώσων για τη ΔΕΠΑ, τους σιδηροδρόμους αλλά και για τα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Αυτό τόνισε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας σιδηροδρόμων RZD κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ τόνισε ότι οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την επισκευαστική εταιρεία Rosco και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό και κατέθεσαν την αρχική αίτηση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο των προβλεπόμενων διαδικασιών.


σχετικα αρθρα