Το νέο στρατηγικό σχέδιο επαναβιομηχάνισης για την ανάπτυξη της οικονομίας παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας της Ρουμανίας Βάρουγιαν Βοσγκάνιαν, έπειτα από την ολοκλήρωση του κύκλου των συνομιλιών που είχε με εκπροσώπους 80 βιομηχανιών, με στόχο την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων για την επίτευξη της επαναβιομηχάνισης. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, η βιομηχανική παραγωγή το α' εξάμηνο του 2013 σημείωσε αύξηση 6%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. 

Σε δηλώσεις του, ο κ. Βοσγκάνιαν, υπογράμμισε ότι μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει - όπως είπε- να ιδιωτικοποιηθούν ή να εκκαθαριστούν. 

Ο ίδιος τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας είναι το χαμηλό επίπεδο της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Βοσγκάνιαν εκτίμησε πως η Ρουμανία έχει ανάγκη από την εφαρμογή μιας "επιθετικής" οικονομικής διπλωματίας, που θα προωθήσει στο εξωτερικό τα πλεονεκτήματα της βιομηχανίας. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, περισσότερες από 180.000 εταιρείες ξένων συμφερόντων είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα των επιμελητηρίων και δραστηριοποιούνται στη ρουμανική αγορά. Αυτές οι εταιρείες αντιστοιχούν στο 40% του συνόλου των εγγεγραμμένων εταιρειών. 

Μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων ξένων συμφερόντων κατατάσσεται στις σημαντικότερες εξαγωγικές εταιρείες, ενώ μόνο τρεις ρουμανικές επιχειρήσεις βρίσκονται στη λίστα των επιχειρήσεων με τις καλύτερες εξαγωγικές "επιδόσεις".