Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέλεξε την αμερικανική εταιρεία συμβούλων Oliver Wyman για να ηγηθεί της διαδικασίας των λεγόμενων ελέγχων αντοχής (stress tests) των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε η ίδια σήμερα.

"Η Oliver Wyman πρόκειται να υποστηρίξει την διαχείριση και το συντονισμό και θα παρέχει χρηματοοικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, ιδίως όσον αφορά τον καθορισμό της μεθοδολογίας για τον έλεγχο", σημείωσε η ΕΚΤ σε σχετική ανακοίνωσή της.

Την περασμένη εβδομάδα, το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς είχε μεταδώσει ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης επρόκειτο να επιλέξει τη συγκεκριμένη εταιρεία συμβούλων για τον έλεγχο των βιβλίων και των χορηγήσεων των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης επικαλούμενο πηγές ενήμερες για τις προθέσεις της ΕΚΤ.

Ο έλεγχος αυτός εντάσσεται στην προπαρασκευαστική διαδικασία πριν η ΕΚΤ αναλάβει ρόλο εποπτικού φορέα του χρηματοπιστωτικού τομέα της ευρωζώνης στα τέλη της επόμενης χρονιάς, κάτι που θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην διαδικασία στενότερης ολοκλήρωσης του χρηματοοικονομικού συστήματος της ΕΕ.

Η ΕΚΤ πριν αναλάβει την εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης θέλει να ενημερωθεί για κατάστασή τους. Οι προετοιμασίες για τον ποιοτικό έλεγχο των πόρων (Asset Quality Review, AQR) των τραπεζών αυτών συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό και οι πρώτες λεπτομέρειες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τα μέσα του Οκτωβρίου.

 

TAGS