Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Το ένα λάθος φέρνει το άλλο και τα δυο τα πρόστιμα... θα μπορούσαμε να πούμε για την κατάσταση που επικρατεί στο Taxisnet. Το αλαλούμ με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων συνεχίζεται καθώς τα σημαντικά προβλήματα λειτουργίας που παρουσιάζει το σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων εξακολουθούν να υφίστανται και να δυσχεραίνουν τη ζωή των πολιτών.

Το υπουργείο οικονομικών από τη μία πλευρά υπόσχεται στην τρόικα την αύξηση των φορολογικών εσόδων, από την άλλη ωστόσο το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων δεν λειτουργεί ορθά, με αποτέλεσμα και οι συνεπείς φορολογούμενοι να βρίσκονται εκτεθειμμένοι και φυσικά τα έσοδα να μην μαζεύονται.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε όταν 7.000 φορολογούμενοι υπέβαλλαν κανονικά τη δήλωση Ε9, αλλά η ειδική εφαρμογή του Taxisnet εμφάνισε κενά ασφαλείας, μεταφόρτωσε στοιχεία ακινήτων άλλων φορολογούμενων με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε λανθασμένες μεταβολές. Το κωμικοτραγικό του λάθους αυτού, είναι ότι αυτό προέκυψε όταν η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε σε αλλαγές για να αυξήσει την ταχύτητα του συστήματος που ήταν αργή!

Το πρόβλημα διορθώθηκε όμως η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 27 Σεπτεμβρίου και οι φορολογούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα. Τελικά χθες το υπουργείο οικονομικών αναγνώρισε το λάθος του και ανακοινώθηκε ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις στα στοιχεία ακινήτων του Ε9 ως και τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεών τους, σύμφωνα με τη νομοθεσία, χωρίς ποινές και πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, η απόφαση ορίζει ότι: «σε περίπτωση διαφωνίας του υπόχρεου με τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα-δήλωση Φ.Α.Π., παρέχεται η δυνατότητα διορθώσεως αυτών, με υποβολή στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. δήλωσης στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους.

Για τα έτη 2011, 2012 και 2013, οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τέταρτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της δήλωσης-εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π., θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν λόγω υπαιτιότητας της υπηρεσίας και εκκαθαρίζονται ως τέτοιες, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων.

Στους πίνακες 1 και 2 του Ε9 οι φορολογούμενος θα μπορεί:

-Να προσθέσει ή να διαγράψει ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο ή δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης.

-Να τροποποιήσει στοιχεία ακινήτου».

Να σημειωθεί επίσης ότι τη δυνατότητα υποβολής του Ε9 του 2013 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014 χωρίς πρόστιμα θα μπορούν να την αξιοποιήσουν, γενικότερα, και όσοι φορολογούμενοι θεωρούν ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης, όπως αυτά απεικονίζονται στο ηλεκτρονικό «περιουσιολόγιο», αλλά δεν θα έχουν προλάβει να υποβάλουν διορθωτικό ή συμπληρωματικό Ε9 μέχρι τις 27-9-2013 για τα ακίνητα του πίνακα 1 (κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα) ή μέχρι τις 14-10-2013 για τα ακίνητα του πίνακα 2 (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπου κ.λπ. εκτάσεις γης εκτός σχεδίου).

Την ίδια ώρα καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις και στην εκκαθάριση 219.000 περίπου φορολογικών δηλώσεων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει παράσχει διορία μέχρι αύριο, 26 Σεπτεμβρίου 2013 σε χιλιάδες φορολογούμενους για να προσκομίσουν στις εφορίες τα παραστατικά που υπέβαλαν με το Ε1 προκειμένου να εκκαθαρισθούν οι φορολογικές δηλώσεις τους.

Ωστόσο, από τους 340.788 φορολογουμένους μέχρι και τη Δευτέρα είχαν προσέλθει και είχαν καταθέσει τα σχετικά έγγραφα οι 121.404, δηλαδή μόλις το 36% του συνόλου.

Την κατάσταση επιδείνωσε και η διήμερη απεργία των εφοριακών με αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης με μήνυμά του... μέσω του twitter να ανακοινώσει ότι καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση στις εφορίες των δικαιολογητικών που εκπνέει στις 26 Σεπτεμβρίου θα παραταθεί.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι καθυστερήσεις αυτές, αναγκάζουν χιλιάδες φορολογούμενους να καταβάλλουν εφάπαξ τους φόρους τους...