Μείωση των εισαγωγών το οκτάμηνο του 2013 έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Στατιστικής της Αλβανίας (INSTAT), υπογραμμίζοντας ότι η πτωτική τάση των εισαγωγών καταγράφεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Στην ανακοίνωση του INSTAT επισημαίνεται, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν και οι πολίτες καταναλώνουν λιγότερο.

 Από τα στοιχεία του INSTAT, προκύπτει ότι, κατά τη διάρκεια των οκτώ μηνών του τρέχοντος έτους, η αξία των εισαγωγών μηχανολογικού εξοπλισμού και ανταλλακτικών - ως άμεσος δείκτης των επενδύσεων στην οικονομία - διαμορφώθηκε σε 57 δισεκατομμύρια λεκ, καταγράφοντας μείωση 11,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Εξάλλου, μείωση 1,3%, σε ετήσια βάση, σημείωσε και ο δείκτης των εισαγωγών τροφίμων, ποτών και καπνού, προστίθεται στην ανακοίνωση του INSTAT.

Στο μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν το φόβο για το μέλλον και πρόσθεσε πως είναι αναγκαία η αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων για την ώθηση της ανάπτυξης της οικονομίας.