Οι ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Βρετανίας επέβαλαν στην ICAP, μια από τις μεγαλύτερες χρηματομεσιτικές εταιρείες του κόσμου, πρόστιμα ύψους 87 εκατ. δολαρίων, ενώ άσκησαν ποινικές διώξεις σε βάρος τριών πρώην υπαλλήλων της για το ρόλο τους στο σκάνδαλο χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου, που εξέθεσε μια σειρά σφαλμάτων, παραλείψεων, χειραγωγήσεων και πιθανών αδικημάτων, πυροδότησε μια διεθνή έρευνα η οποία οδήγησε στην επιβολή τεράστιων προστίμων, συνολικού ύψους 2,6 δισεκ. ευρώ, σε τρεις τράπεζες, την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τεσσάρων προσώπων, την διενέργεια ερευνών σε βάρος δεκάδων τραπεζών και χρηματομεσιτικών εταιρειών και σειρά μηνύσεων και αγωγών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άσκησε διώξεις σε βάρος του κατοίκου Νέας Ζηλανδίας Ντάρελ Ριντ, καθώς και σε βάρος των Ντάνιελ Ουίλκινσον και Κόλιν Γκούντμαν, κατοίκων Αγγλίας, για συνωμοσία για την διάπραξη εγκλήματος μέσω υπολογιστών και δύο κατηγορίες περί απάτης.

Παράλληλα η επιτροπής εποπτείας της αγοράς παραγώγων (CFTC) των Ηνωμένων Πολιτειών και η αρχή κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας (FCA) ανακοίνωσαν ότι επέβαλαν στην ICAP και στην ICAP Europe Ltd να καταβάλουν πρόστιμα 65 εκατ. δολαρίων και 14 εκατ. λιρών (22 εκατ. δολαρίων) αντίστοιχα για να διευθετηθούν οι κατηγορίες περί αδικοπραγιών σε βάρος τους.

Τα τρία πρόσωπα τα οποία διώκονται κατηγορούνται ότι "επανειλημμένα και εκ προθέσεως διέσπειραν ψευδείς πληροφορίες σε τράπεζες και επενδυτές σε όλο τον κόσμο ώστε να μεταβάλουν δολίως τις συνθήκες της αγοράς και να βοηθήσουν τον πελάτη τους να κάνει υπερβολικές χρεώσεις σε βάρος πελατών της". Αντιμετωπίζουν ποινές οι οποίες φτάνουν έως και τα 30 χρόνια κάθειρξη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να ανακοινώσει την επιβολή των προστίμων και την έναρξη των διώξεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ επισήμανε ότι για να προσπορίσουν ίδιο όφελος οι κατηγορούμενοι "υπονόμευσαν την ακεραιότητα των διεθνών χρηματαγορών".

TAGS