Η οικονομία και οι πολίτες της Σλοβενίας δεν μπορούν να αντέξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις, υπογράμμισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (Banka Slovenije) Μπόστιαν Γιάζμπετς. 

Η Σλοβενία, πρόσθεσε ο κ. Γιάζμπετς, πρέπει να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, να σχεδιάσει ένα πακέτο ενθάρρυνσης της οικονομίας και να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα. 

Το χρέος της Σλοβενίας είναι σχετικά χαμηλό, αλλά το πρόβλημα είναι το πώς αποπληρώνεται. Η αποπληρωμή είναι πιο εύκολη σε περίοδο ισχυρής ανάπτυξης, αλλά λίγοι στη χώρα ασχολούνται με το πώς να εξασφαλίσουν τις συνθήκες για την ανάπτυξη, είπε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζα. 

Ο τραπεζικός τομέας δεν είναι παρά μια αντανάκλαση της κατάστασης στην πραγματική οικονομία, ανέφερε ο κ. Γιάζμπετς. Σημείωσε δε, ότι, η Σλοβενία έφθασε σε ένα σημείο, στο οποίο, βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο λύσεις, "είτε να βρει το θάρρος να κάνει το βήμα προς τα εμπρός ή να αφήσει κάποιον άλλο να το κάνει για εσάς (δηλαδή τη χώρα)". 

Ο κ. Γιάζμπετς είναι πεπεισμένος ότι η Σλοβενία διαθέτει επαρκή αντοχή, τεχνογνωσία και σύνεση για να κάνει το βήμα προς τα εμπρός, όμως, πιθανώς θα χρειαστεί κάποια μορφή βοήθειας από ιδιώτες επενδυτές ή φορείς. 

Εξάλλου, ο κ. Γιάζμπετς αναμένει ότι οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αποκαταστήσουν τις δυνατότητες δανεισμού τους, έπειτα από την ολοκλήρωση της μεταφοράς των "τοξικών" τίτλων στην αποκαλούμενη "κακή τράπεζα". 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επόμενοι μήνες είναι αποφασιστικής σημασίας, καθώς οι ξένοι επενδυτές που είναι έτοιμοι να επενδύσουν στη Σλοβενία περιμένουν να δουν τι πρόκειται να συμβεί.

Εκτός από την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, τα βασικά στοιχεία της ανάκαμψης της οικονομίας θα είναι ο προϋπολογισμός για το 2014 και τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας. Όλες αυτές οι "παράμετροι" είναι απαραίτητες για να πεισθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η Σλοβενία διαθέτει αξιοπιστία, ανέφερε.