Νέα συνάντηση έχουν στο υπουργείο Οικονομικών ο αρμόδιος υπουργός και οι επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να εξετάσουν το μέλλον της Αμυντικής Βιομηχανίας και της ΛΑΡΚΟ. Από νωρίς το πρωί οι εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών όπου και είχαν την πρώτη συνάντηση της ημέρας με το οικονομικό επιτελείο. Στη συνάντηση αυτή, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι τέθηκαν τα υπόλοιπα θέματα που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρω.

Συγκεκριμένα, τρόικα και Γιάννης Στουρνάρας εξέτασαν την πορεία των μεταρρυθμίσεων που αφορούν μεταξύ άλλων στη διαθεσιμότητα 12.500 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, το νέο κώδικα των δικηγόρων και την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τις εταιρείες Ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Σχετικά με την ύφεση, τρόικα και υπουργείο Οικονομικών έχουν συμφωνήσει ότι αυτή θα διαμορφωθεί στο 4% εφέτος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία και για το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο καταλήγουν ότι θα κυμανθεί σε 400-500 εκατ. ευρώ το 2013. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες η τρόικα συνεχίζει να πιέζει για επιπλέον μέτρα το 2014, ενώ αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο να αρχίσει να καταρτίζει έναν κατάλογο με πιθανά μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 - 2016.

Όσον αφορά στη μεσημεριανή συνάντηση, παρόντες θα είναι εκτός από τον κ. Στουρνάρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Οικονόμου, η νέα διοίκηση των ΕΑΣ και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως έγραφε νωρίτερα το newpost.gr η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με τις ολοκληρωμένες  προτάσεις που θα καταθέσει στο τραπέζι των συνομιλιών θα πειστούν οι τροϊκανοί ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα μπορούν να εξυγιανθούν εν λειτουργία και δεν χρειάζεται να γίνει σε αυτά εκκαθάριση. Μάλιστα, υπάρχει η πεποίθηση ότι όχι μόνο δεν θα δημιουργούν ελλείμματα αλλά ότι θα αποφέρουν στο ελληνικό δημόσιο και κέρδη. 

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση θα αντιτάξει τις νέες παραγγελίες που έχουν δεχθεί τα ΕΑΣ, την οικειοθελή αποχώρηση 200 εργαζομένων από την εταιρεία καθώς επίσης και τον διαχωρισμό των στρατιωτικών από τα πολιτικά εργοστάσια των ΕΑΣ. Τα πολιτικά εργοστάσια μπορούν να βγουν προς πώληση σε ιδιώτες ώστε να μειωθούν τα έξοδα της κρατικής εταιρίας. Το στρατιωτικό τμήμα των ΕΑΣ θα παραμείνει σε κρατικό έλεγχο καθώς τίθεται και θέμα εθνικής ασφάλειας.