Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας σημείωσε «μια σταθεροποίηση, ή ακόμη και μια μικρή άνοδο» την περίοδο από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο, πράγμα το οποίο εάν επιβεβαιωθεί σημαίνει ότι η χώρα εξήλθε από την ύφεση η οποία πλήττει την οικονομία της τα τελευταία δύο χρόνια, εκτίμησε σήμερα η Τράπεζα της Ισπανίας, το ισπανικό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα.

«Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με το τρίτο τρίμηνο δείχνουν στο σύνολό τους ότι παρατείνεται η τάση η οποία είχε παρατηρηθεί από την αρχή της χρονιάς προς μια όλο και λιγότερο αρνητική εξέλιξη της δραστηριότητας», ανέφερε η κεντρική τράπεζα στο οικονομικό της δελτίο. Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ισπανίας γενικά τείνουν να επαληθεύονται από τα επίσημα στοιχεία.

«Οι διαθέσιμες πληροφορίες, οι οποίες είναι ακόμη μερικές και ατελείς, είναι συνεπείς με μια σταθεροποίηση, ή ακόμη και μια ελαφριά άνοδο του ΑΕΠ κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου», διευκρίνισε το ισπανικό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα.

Η συντηρητική κυβέρνηση λέει εδώ και μήνες ότι αναμένει την έξοδο της ισπανικής οικονομίας από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο. Αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προέβλεψε ανάπτυξη με ρυθμό +0,1% ως +0,2% για το διάστημα αυτό και ανάπτυξη +0,5% ως +0,7% το 2014.

Τα προσωρινά επίσημα κυβερνητικά στοιχεία για την ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο θα δημοσιευθούν την 30ή Οκτωβρίου και τα οριστικά την 28η Νοεμβρίου.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η οποία επλήγη όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων το 2008, βρίσκεται για δεύτερη φορά σε ύφεση τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ καταγράφει ένα ποσοστό ανεργίας ρεκόρ (26,3%).

Η εταιρεία οικονομικών αναλύσεων Moody's Analytics —του φερώνυμου οίκου αξιολόγησης— έκανε επίσης λόγο περί επικείμενης εξόδου της Ισπανίας από την ύφεση: «η ισπανική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται πριν από τα τέλη της χρονιάς», κυρίως χάρη «στις εξαγωγές», αλλά «πάντως η ανάκαμψη θα είναι αδύναμη», ανέφερε. Για το 2013 η εταιρεία προβλέπει συρρίκνωση του ισπανικού ΑΕΠ κατά -1% (η κυβέρνηση αναμένει ρυθμό -1,3%) και ανάπτυξη +0,3% το 2014 και +0,8% το 2015. Η ανάπτυξη αυτή είναι πολύ μικρή για να οδηγήσει στην μείωση της ανεργίας, που «δεν θα σημειωθεί στην Ισπανία πριν από το 2016», ανέφερε η Moody's Analytics.

Ο ισπανικός τραπεζικός τομέας, που υποστηρίζεται από το 2012 με ευρωπαϊκά δάνεια ύψους 41,3 δισεκ . ευρώ και αυτό επέτρεψε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στην Ισπανία να αποφύγει το να ζητήσει ένα πακέτο συνολικής στήριξης της οικονομίας της καθ' εικόνα και καθ' ομοίωση της Πορτογαλίας ή της Ελλάδας. Όμως, σύμφωνα με την Moody's Analytics, «υπάρχει ακόμα κίνδυνος οι επενδυτές να αρχίσουν να ανησυχούν για την Ισπανία» και η ασθενική ανάπτυξη να περιορίσει την δυνατότητά της να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα ώστε να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, το οποίο έφτασε το 92,2% του ΑΕΠ της.

Η ισπανική κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή μέτρων λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2014, τον οποίο αναμένεται να εγκρίνει αύριο το υπουργικό συμβούλιο. Ανάμεσα στα μέτρα που συμπεριλαμβάνει είναι το πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα και η τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, οι οποίες πλέον δεν θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα για να καλύπτεται ο πληθωρισμός. Τα μέτρα αυτά, λέει η Μαδρίτη, θα επιτρέψουν την εξοικονόμηση πόρων στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάταξης των δημοσιονομικών της Ισπανίας και μείωσης του δημοσίου ελλείμματος στο 6,5% του ΑΕΠ της φέτος και στο 5,8% το 2014, όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ.