Με ανησυχητικούς ρυθμούς αυξάνεται το δημόσιο χρέος της Αλβανίας, προειδοποίησαν στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, στα Τίρανα, για την εξέταση των μεγεθών του προϋπολογισμού.

Επικαλούμενο στελέχη του υπουργείου, το πρακτορείο ειδήσεων "ΑΤΑ" μετέδωσε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο πλευρών βρέθηκε η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της κοινωνικής ασφάλισης.

Στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, τα στελέχη του ΔΝΤ είχαν, επίσης, συναντήσεις με τους επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης δημόσιου χρέους, στη διάρκεια των οποίων αναλύθηκε η "δομή" του χρέους, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανεξόφλητους λογαριασμούς σε κατασκευαστικές εταιρίες, αλλά και οφειλές για λήψη υπηρεσιών.

Τα στελέχη του ΔΝΤ υπογράμμισαν πως τα χρέη προς τις επιχειρήσεις συνιστούν ένα μεγάλο πρόβλημα.

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση εστίασε την προσοχή της στο δανεισμό από την εγχώρια αγορά, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών και των υψηλών επιτοκίων που προσέφερε η διεθνής οικονομική αγορά, τονίζεται στο ίδιο τηλεγράφημα του "ΑΤΑ".

Τα στελέχη του ΔΝΤ συναντήθηκαν, επίσης, με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας (ΒοΑ) Άρντιαν Φουλάνι. Στη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε από τις δύο πλευρές πως συμφωνούν στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός δημοσιονομικού κανόνα, επεσήμανε ο κ. Φουλάνι, σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντησή του με τα στελέχη του ΔΝΤ.

TAGS