Τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα το αλβανικό Ινστιτούτο Στατιστικών (INSTAT) καταγράφουν αύξηση της τάξης του 11,3% του δείκτη λιανικών πωλήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2012.

Σύμφωνα με το INSTAT, ο δείκτης των λιανικών πωλήσεων το δεύτερο τρίμηνο, στην Αλβανία κατέγραψε αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στην ομάδα «τρόφιμα, ποτά και καπνός», ο δείκτης του όγκου πωλήσεων αυξήθηκε 8,5% κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο. Στην ομάδα "Εμπόριο, συντήρηση και επισκευή οχημάτων», ο δείκτης του όγκου των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 13,2%.

Οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι τα τελευταία στοιχεία για το λιανικό εμπόριο, αποτελούν ευχάριστα νέα για την οικονομία, διότι «εκπέμπουν» ένα θετικό σήμα για την ενίσχυση της κατανάλωσης.

Τα δύο τελευταία χρόνια, η κατανάλωση και οι επενδύσεις μειώθηκαν, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αντριάν Φουλάνι, έχει ζητήσει την αύξηση της κατανάλωσης ως ένα τρόπο για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης κάτι που θα θέσει σε κίνηση την εθνική οικονομία.