current views are: 1

28 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση11:09

Συμφωνία ΥΠΟΙΚ – τρόικας για τον προϋπολογισμό, με ανοιχτά τα άλλα «μέτωπα»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι μετέβησαν στο υπουργείο μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δημοσίευση 11:09’
αρθρο-newpost

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι μετέβησαν στο υπουργείο μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι μετέβησαν στο υπουργείο μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανοιχτά όλα τα ζητήματα, πλην το προϋπολογισμού του 2013.

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη σημερινή ολιγόωρη συνάντηση με την τρόικα στο υπουργείο, τις επόμενες 15- 20 ημέρες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μέσω αλληλογραφίας, με διττό στόχο: Η ελληνική πλευρά να δείξει ότι προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και οι εκπρόσωποι των δανειστών να συντονίσουν τις θέσεις τους.

Ωστόσο ανοιχτά παραμένουν μία σειρά από ζητήματα όπως ο νομοσχέδιο για το φόρο στα ακίνητα από το 2014  (ύψος εσόδων, εισπραξιμότητα), οι πρωτοβουλίες για τα ασφαλιστικά ταμεία και οι εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη «φορολογική συμμόρφωση» (αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω της σταδιακής ανάταξης της οικονομίας).

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ, ανοιχτά παραμένουν τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον Ιούλιο, τα οποία περιλαμβάνουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στο δημόσιο, ο Κώδικας Δικηγόρων που μεταφράζεται στα αγγλικά για να εκτιμηθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών καθώς και η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες 10- 15 ημέρες.

Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου, θα αποτυπώνεται ουσιαστικά μόνον το κλείσιμο για το 2013 και, ειδικότερα, αναμένεται ύφεση 4% (για το 2014 εκτιμάται οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%). Ενώ, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται, με τις έως τώρα πληροφορίες, να διαμορφωθεί στα 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ και να μην εφαρμοστεί για τους ένστολους το ενιαίο μισθολόγιο.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται, εκτός απροόπτου, να επανέλθουν στην Ελλάδα μετά το Eurogroup στις 14 Οκτωβρίου. Πάντως, εκτός από την αλληλογραφία με την ελληνική πλευρά, θα παραμείνουν στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια, που θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων.

 

 


σχετικα αρθρα