Την πρώτη πτώση σε διάστημα έξι μηνών σημείωσε ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση στην Ελλάδα. Αντικατοπτρίζοντας μια νέα υποχώρηση των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι κατασκευαστές, τα επίπεδα παραγωγής αγαθών συρρικνώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό τον Σεπτέμβριο, όπως επισημαίνεται στη μηνιαία έρευνα της Markit.

Συγκεκριμένα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για την Ελλάδα (PMI – Purchasing Managers’ Index) - ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα των λειτουργικών συνθηκών στη μεταποιητική οικονομία - υποχώρησε στις 47,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο κύριος δείκτης καταγράφει πτώση σε διάστημα έξι μηνών.

Το γεγονός αυτό υπέδειξε εντονότερη επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών σε σύγκριση με τον Αύγουστο, όπου ο δείκτης κατέγραψε υψηλό 44 μηνών, κλείνοντας στις 48,7 μονάδες. Παρόλ’ αυτά, ο δείκτης παρέμεινε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια.

Σύμφωνα με τη Markit, αιτία της επιταχυνόμενης ύφεσης του Σεπτεμβρίου ήταν η επιστροφή στη συρρίκνωση σε σχέση με τις νέες παραγγελίες. Έχοντας διατηρηθεί σε γενικές γραμμές σταθερά κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, τα επίπεδα νέων εργασιών υποχώρησαν λόγω της εξασθενημένης ζήτησης από τους πελάτες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Στην πραγματικότητα, παρατηρήθηκε νέα μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών, μετά την οριακή αύξηση του προηγούμενου μήνα.

Αντιμετωπίζοντας εξασθενημένες συνθήκες ζήτησης, οι κατασκευαστές μείωσαν τα επίπεδα παραγωγής τους με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό από εκείνον που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν επίσης με εντονότερο ρυθμό, καθώς οι εταιρείες επιδίωξαν να περιορίσουν τις λειτουργίες τους.

Από την άλλη πλευρά, τα επίπεδα απασχόλησης μειώθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2010, δεδομένου ότι ο περιορισμός των θέσεων εργασίας εξασθένησε για έκτο συνεχή μήνα. Εν τω μεταξύ, οι αποκλίνουσες τάσεις της απασχόλησης και των νέων παραγγελιών συνέβαλαν στη σημαντική και επιταχυνόμενη μείωση των επιπέδων αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Η εξασθενημένη ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα την περεταίρω μείωση της αγοραστικής δραστηριότητας των κατασκευαστών. Επιπλέον, ο ρυθμός περιορισμού των αγορών προμηθειών ήταν ταχύτερος από τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν έντονη και επιταχυνόμενη μείωση των αποθεμάτων πρώτων υλών και ημι-κατεργασμένων προϊόντων.

Η περιορισμένη αγοραστική δραστηριότητα δεν απέτρεψε, ωστόσο, την περαιτέρω επιδείνωση του χρόνου παράδοσης προμηθειών. Σύμφωνα με μέλη του πάνελ, στους παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν σε βραδύτερους χρόνους παράδοσης προμηθειών από μέρους των προμηθευτών περιλαμβάνονταν η έλλειψη ρευστότητας, η συνδεόμενη με αυτήν έλλειψη πρώτων υλών, καθώς επίσης και θέματα διοικητικής μέριμνας.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών στον ελληνικό τομέα μεταποίησης υποχώρησε αισθητά από την πρόσφατη υψηλή τιμή του Αυγούστου καταγράφοντας μέτριο μόλις ρυθμό, ο οποίος ήταν ο ασθενέστερος σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις περιόρισαν τις τιμές εκροών τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξασθενημένη ζήτηση, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο συνεχούς μείωσης των τιμών εργοστασίου σε 31 μήνες. Ο ρυθμός υποχώρησης ήταν δριμύς και σε γενικές γραμμές αμετάβλητος από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε την προηγούμενη περίοδο της έρευνας.

«Ο μεταποιητικός τομέας οπισθοχώρησε ελαφρώς κατά την πορεία του προς την ανάκαμψη, καθώς ο κύριος δείκτης PMI υποχώρησε για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών και, ως εκ τούτου, απομακρύνθηκε περαιτέρω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων. Η δυσμενής απόδοση του Σεπτεμβρίου προήλθε όχι μόνο από την εξασθενημένη ζήτηση από το εσωτερικό, αλλά ήταν επίσης αποτέλεσμα ενός απογοητευτικού μήνα ως προς τις πωλήσεις σε πελάτες του εξωτερικού, δεδομένου ότι οι νέες παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησαν σημαντικά. Παρόλ’ αυτά, ο κύριος δείκτης κατέγραψε τον υψηλότερο τριμηνιαίο μέσο όρο από το τέταρτο τρίμηνο του 2009, ενώ ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής ήταν ελαφρώς μόνο ταχύτερος από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε τον Αύγουστο», σχολίασε ο Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit και συγγραφέας της έκθεσης.

Παρατήρησε, πάντως, πως υπήρξαν κάποιες ενθαρρυντικές εξελίξεις, που απορρέουν από τις επιμέρους τιμές του PMI σχετικά με τα επίπεδα απασχόλησης. «Ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια των κατασκευαστών εξασθένησε για έκτο συνεχή μήνα, καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή από το ξεκίνημα του 2010», ανέφερε.