Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Ενώ η «Χρυσαυγιάδα» μονοπωλεί το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και της κοινής γνώμης, τα νούμερα αρχίζουν πάλι να ξεφεύγουν. Το 2013 μπορεί να ακόμα να διασωθεί, ταμειακά σίγουρα η Ελλάδα θα βρίσκεται στο τέλος του χρόνου σε καλύτερη κατάσταση από ότι δείχνει το πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο, δύσκολη προβλέπεται να είναι η κατάσταση το 2014, τα νούμερα δεν «κλείνουν».

Αυτός είναι ο λόγος, που οι της τρόικας έδωσαν κάποιες οδηγίες και αναχώρησαν. Θα περιμένουν πρώτα το Στουρνάρα να καταθέσει τον προϋπολογισμό, και θα έρθουν εκ των υστέρων να δουν, κατά πόσο αυτός μπορεί να ανταποκριθεί στις προβλέψεις.

Στην κοινή γνώμη επικρατεί σύγχυση και δικαίως. Η αισιοδοξία της κυβέρνησης είναι αβάσιμη, η κριτική που της γίνεται είναι όμως το ίδιο αβάσιμη. Οι περίφημες επιστροφές φόρων και τα χρέη του δημοσίου, από τα οποία πιάνονται στην αντιπολίτευση για να αμφισβητήσουν τα νούμερα, δημοσιονομικά έχουν καταγραφεί. Ταμειακό είναι το θέμα, και η ταμειακή κατάσταση δεν αντιστοιχεί πάντα στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Αλλού είναι το πρόβλημα, στα ασφαλιστικά ταμεία και τις επιχειρήσεις του δημοσίου, όπου τα πράγματα φαίνεται να αποκλίνουν σημαντικά από τους στόχους. Το 2013 ότι προκύψει θα καλυφθεί. Το 2014 όμως;

Στο κυβερνητικό επιτελείο όπου παρακολουθούνται όσο το δυνατόν πιο στενά οι εξελίξεις έχουν αρχίσει να ανησυχούν από τις ειδήσεις που παίρνουν από τους επιμέρους φορείς, Φοβούνται πως αθροίζοντας τα κακά μαντάτα δεξιά και αριστερά είναι πιθανό να προστεθούν έως διόμισι δις σε δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Δημοσιονομικές σημειωτέον και όχι χρηματοδοτικές, όπως υποστήριζε ως τώρα ο Στουρνάρας Δεν πρόκειται για καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις ή την άρνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας να τηρήσει τα υπεσχημένα, αυτή τη φορά πρόκειται για καθαρές δημοσιονομικές ανάγκες, καθώς αυτά που έχουν προϋπολογιστεί για τους ανωτέρω φορείς δεν επαρκούν.

Μια απόκλιση 2,5 δισ. ωστόσο στους στόχους της Γενικής Κυβέρνησης σημαίνει αυτόματα νέα μέτρα, που πιθανότατα, θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί ως το τέλος του χρόνου. Μάλιστα, ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο είναι από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα, καθώς οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού θα πρέπει ήδη να μειωθούν από τα 44,65 δις ευρώ φέτος στα 41,45 δισ. το 2014. Το ποσό των συνολικά 5,5 δις (3 δις η μείωση και άλλα 2,5 το δημοσιονομικό κενό) που αναγκαστικά θα πρέπει να προέλθει κυρίως από τις δαπάνες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Ως ποσοστό επί των πρωτογενών δαπανών ισοδυναμεί με την προσαρμογή που έκανε η Ελλάδα ανάμεσα στο 2012 και το τέλος του 2013, για να έχουμε μια τάξη μεγέθους.

Αυτά τα σκέφτονται στη Νίκης και στο Μαξίμου και τους πιάνει κρύος ιδρώτας. Και καθώς, αυτή τη φορά, μάλλον δεν θα είναι σε θέση η κυβέρνηση, με μια πλειοψηφία 4 βουλευτών να φέρει κάποιο νομοσχέδιο για νέα μέτρα στη βουλή, - ο Κ. Σκανδαλίδης ήταν ξεκάθαρος ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει (Ρήαλ) και δεν είναι ο μόνος - μπορεί να γίνει και κάποιο απενοημένο  διάβημα, εκεί που δεν το περιμένει κανείς…