Αμετακίνητη στο θέμα της πλήρους απελευθέρωσης των επαγγελματικών μισθώσεων εμφανίζεται η τρόικα, μια εβδομάδα μετά την τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων της και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Κατά την περασμένη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν δεσμευτεί να εξετάσουν την πρόταση της ελληνικής πλευράς για μια συμβιβαστική λύση στο θέμα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τελικά γνωστοποίησε στο υπουργείο ότι εμμένει στην τοποθέτησή της για πλήρη απελευθέρωση όλων των επαγγελματικών μισθώσεων, νέων και παλαιών, με επιχείρημα ότι η προστασία που υπάρχει σήμερα δημιουργεί δυσκαμψίες στην αγορά των ακινήτων.

Η ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση εμμένοντας κι αυτή από την πλευρά της στην επιχειρηματολογία ότι η ύφεση είναι ο βασικός λόγος που μένουν αρκετά μαγαζιά ξενοίκιαστα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει προτείνει να μην πειραχθεί καμία από τις υπάρχουσες συμβάσεις, ούτε να υπάρξει τροποποίηση στον χρόνο ειδοποίησης για την έξωση και στο ύψος της αποζημίωσης του μισθωτή και όσον αφορά τις νέες μισθώσεις, το υπουργείο πρότεινε να υπάρχει προστασία του μισθωτή για τουλάχιστον τρία έτη.

Εν τω μεταξύ αδιευκρίνιστο παραμένει, κατά τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάιμον Ο Κόνορ, πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, του Οκτωβρίου, ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε ότι για την έγκρισή της δεν χρειάζεται πολιτική απόφαση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρκεί η έγκριση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (Euroworking Group). Πρόσθεσε, επίσης, ότι απομένει αρκετή δουλειά έως ότου υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα της δόσης που εκκρεμεί για τον Οκτώβριο, αλλά παρόλα αυτά η επιστροφή της τρόικας, με πλήρη σύνθεση, στην Αθήνα δεν είναι απαραίτητη.

Ο Σ. Ο Κόνορ υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο, το Eurogroup είχε εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα σε τρεις υποδόσεις. Σημειώνεται ότι η δόση του Οκτωβρίου που εκκρεμεί αφορά 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 0,5 δισ. ευρώ θα προέλθει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το υπόλοιπο 0,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP (Securities and Market Program) της ΕΚΤ.