Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Έκδηλη είναι η ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πολιτικό «σπαγκέτι» στην Ιταλία, αφού οι κάλπες που «αχνοφαίνονται» στον ορίζοντας ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο Ενρίκο Λέτα, προκαλούν φόβους ότι θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου.

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ANSA ότι η έξοδος της Ιταλίας από την ύφεση απειλείται από την πολιτική αστάθεια. «Δεν θέλω να παρέμβω στα εσωτερικά της Ιταλίας όμως την ίδια ώρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλά βρίσκονται σε κίνδυνο για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο ίδιος τόνισε ότι «η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια επιφυλάσσει ρίσκα όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη».

Την ίδια ανησυχία εκφράζει και το Βερολίνο, αφού γνωρίζει πολύ καλά πως εάν η κατάσταση της ιταλικής οικονομίας τεθεί εκτός ελέγχου, δηλαδή χρειαστεί η Ρώμη ευρωπαϊκή στήριξη ή απειληθεί με έξοδο από την ευρωζώνη, οι συνέπειες θα είναι αβέβαιες για το μέλλον της νομισματικής ένωσης.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι «οι δυνάμεις οι οποίες εργάζονται για την σταθεροποίηση της κατάστασης θα βρουν μια λύση», στέλνοντας μήνυμα ότι η Γερμανία επιθυμεί ασφαλώς μια σταθερή κυβέρνηση στην Ρώμη.

Τον κώδωνα του κινδύνου είχε κρούσει τη Δευτέρα και ο οίκος Fitch σημειώνοντας ότι «η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, η μείωση της εμπιστοσύνης ότι το δημόσιο χρέος / ΑΕΠ θα μειωθεί από το 2014 και η αποτυχία να συμμορφωθεί με την απαίτηση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού είναι οι  λόγοι που θα βάλουν σε κίνδυνο την τρέχουσα αξιολόγηση της Ιταλίας» προσθέτοντας:

«Αν η πολιτική αναταραχή εμποδίσει τον προϋπολογισμό του 2014 να παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου ή η Ιταλία δεν είναι σε θέση να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του προγράμμμτος σταθερότητας, τότε η διαθεσιμότητα της υποστήριξης της Ε.Ε. θα είναι  λιγότερο πιθανή εάν  ζητηθεί».

Το σενάριο νέας κάλπης, απο την οποία είναι πολύ δύσκολο να προκύψει σταθερή κυβέρνηση τρομάζει Βρυξέλλες, Βερολινο και αγορές...