current views are: 1

1 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση15:46

Fitch: Δεν απειλείται το «ΑΑΑ» των ΗΠΑ

Το «κλείσιμο» βασικών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν θα προκαλέσει την υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ, όπως αναφέρει σήμερα η Fitch.

Δημοσίευση 15:46’
αρθρο-newpost

Το «κλείσιμο» βασικών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν θα προκαλέσει την υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ, όπως αναφέρει σήμερα η Fitch.

Το «κλείσιμο» βασικών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν θα προκαλέσει την υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ, όπως αναφέρει σήμερα η Fitch, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που αποτύχουν να συμφωνήσουν για το ανώτατο όριο του χρέους πάντως,  η επενδυτική εμπιστοσύνη προς τη χώρα, θα υπονομευθεί.

Ο  οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως το shutdown δεν αποτελεί απειλή στην τρέχουσα αξιολόγηση ΑΑΑ (με  αρνητικές προοπτικές), όμως η εξέλιξη αυτή βαραίνει την πιθανότητα να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, όπου πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν συμφωνήσει να αυξηθεί το όριο του χρέους πριν την εξάντληση των διαθέσιμων μέτρων και πόρων του υπουργείου Οικονομικών ( στις 17 Οκτωβρίου), τότε η Fitch θα εξετάσει και πάλι την αξιολόγηση ΗΠΑ.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία εώς τις 17 Οκτωβρίου, το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί να μειώσει δραματικά τις τρέχουσες δαπάνες, με αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάκαμψη.  

Η Fitch πάντως εκτιμά ότι ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει η πολιτική βούληση και η ικανότητα να διασφαλισθεί το ότι οι δανειακές υποχρεώσεις των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να τηρούνται πλήρως και εγκαίρως.

Πάντως,  μία τέτοια εξέλιξη θα πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα και αυτή η εμπιστοσύνη είναι που στηρίζει το στάτους του δολαρίου ως διεθνές νόμισμα των αποθεματικών, και αποτελεί τον λόγο που η αξιολοόγηση των ΗΠΑ μπορεί να αντέξει αρκετά υψηλότερο επίπεδο χρέους, από τις υπόλοιπες χώρες με αξιολόγηση AAA.


σχετικα αρθρα