Ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα και την εγχώρια φαρμακευτική αγορά συνιστά η απόφαση της ηγετικής ερευνητικής φαρμακευτικής εταιρίας GlaxoSmithKline (GSK) να ενισχύσει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε από τον Βρετανό Πρέσβη κ. Τζων Κίττμερ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κου Κωστή Χατζηδάκη, η GSK Consumer Healthcare (GSK CH) προχώρησε σε μία τετραετή συμφωνία αξίας 2,2 εκατ. ευρώ με την φαρμακευτική εταιρεία ΦΑΜΑΡ για τη συσκευασία τεσσάρων επιπλέον μη συνταγογραφούμενων προϊόντων της. Η συμφωνία αυτή υπογραμμίζει και αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της GSK προς την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της παραπάνω συμφωνίας η ΦΑΜΑΡ αναλαμβάνει την υψηλών απαιτήσεων και πολυπλοκότητας διαδικασία συσκευασίας (secondary packaging), εκτός του Panadol που ήδη συσκευάζεται στη χώρα, ακόμη τεσσάρων προϊόντων και συγκεκριμένα των NiQuitin Lozenge, NiQuitin Patch, Breathe Right και Alvedon. Ως αποτέλεσμα η ετήσια παραγωγή μη συνταγογραφούμενων προϊόντων της GSK Consumer Healthcare στην Ελλάδα, προβλέπεται να φτάσει τα 12,500,000 εκατ. τεμάχια, 98% των οποίων θα εξάγονται σε 32 χώρες παγκοσμίως. Η συνεργασία αυτή, ενισχύει το εμπορικό ισοζύγιο των ελληνικών εξαγωγών και καθιστά την Ελλάδα Κέντρο Παραγωγής (production Hub) για τις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία 30 θέσεων εργασίας.

Η διεύρυνση της υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιριών, συνιστά μία συνέχεια της μακροχρόνιας (επί 41 έτη) συνεργασίας μεταξύ της πολυεθνικής φαρμακευτικής GlaxoSmithKline και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ. Η έναρξη της παραγωγής αναμένεται περίπου στα τέλη του 2013 μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου και της εύρυθμης λειτουργίας των γραμμών παραγωγής στα εργοστάσια της ΦΑΜΑΡ στον Αυλώνα και στην Ανθούσα.

Ο Roger Scarlet Smith Πρόεδρος της GSK Consumer Healthcare, Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής είπε σχετικά: «Στόχος της GSK Consumer Healthcare είναι να αναδειχθεί ως η πρώτη και καλύτερη εταιρεία του κλάδου, με αφοσίωση στην επιστήμη και τις αξίες της. Η Ελλάδα αποτελεί μία πολύ σημαντική αγορά για εμάς στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης και αυτή η επένδυση είναι μία επιβεβαίωση της πίστης μας στις δυνατότητες της αγοράς και τη δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας ειδικότερα. Παράλληλα η επένδυση αυτή έχει τη δυναμική να αναπτύξει την εγχώρια αγορά του φαρμάκου, καθώς και να προσελκύσει νέο επενδυτικό ενδιαφέρον»

Ο Κωνσταντίνος Λιμνίδης Γενικός Διευθυντής GSΚ Consumer Healthcare Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας επεσήμανε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που επενδύουμε σε παραγωγή σε ελληνικές μονάδες, καθώς διατηρούμε συνεργασία με την ΦΑΜΑΡ από το 1972. Είμαστε υπερήφανοι που αυτή η συνεργασία θα αναδείξει τη δυναμική και τις δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας να αναλάβει μία παραγωγή υψηλών απαιτήσεων και πολυπλοκότητας με πολλαπλές συσκευασίες για τα εξαγόμενα προϊόντα. Για τη GSK Consumer Healthcare, ευελπιστούμε ότι η επένδυση αυτή θα βελτιώσει την αποδοτικότητα της εφοδιαστικής μας αλυσίδας και, ιδανικά, θα συμβάλει στην αύξηση του κύκλου εργασιών μας.»

Ο Roberto Greco, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GSK Ελλάδος, είπε σχετικά: «Η GSK πιστεύει πως η Ελλάδα θα αναδυθεί από τη κρίση με τους κατάλληλους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας. Βλέπουμε πρόοδο σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον κλάδο της υγείας προς τη σωστή κατεύθυνση, κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε ένα σταθερό, δίκαιο και διαφανές περιβάλλον καθώς και στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας προς όφελος των Ελλήνων ασθενών.»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΦΑΜΑΡ, Πάνος Μαρινόπουλος είπε σχετικά «Εκτιμώντας την επιτυχημένη πορεία στενής συνεργασίας για περισσότερα από 40 χρόνια και βασιζόμενοι στην εμπιστοσύνη που μας δείχνει η GSK, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τη μεταξύ μας σχέση όπως φαίνεται και μέσω της νέας συμφωνίας. Επιπλέον, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να μεταφέρουμε νέους όγκους παραγωγής στα εργοστάσιά μας στον Αυλώνα Βοιωτίας και στην Ανθούσα Αττικής, για τους οποίους θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Στοχεύουμε στην συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας με την GSK αλλά και σε περεταίρω διεύρυνση αυτής, όπως άλλωστε και στην επίτευξη και άλλων παρόμοιων συμφωνιών που θα συμβάλλουν στην συνεχιζόμενη ανάπτυξη των Ελληνικών μας εργοστασίων».

Ο Βρετανός Πρέσβης, Τζών Κίττμερ είπε σχετικά «Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι μία μεγάλη Βρετανική εταιρία όπως η GSK, αποφάσισε να επεκτείνει περεταίρω την επένδυσή της στην Ελλάδα. Αυτή η απόφαση είναι ενδεικτική της σημασίας που έχουν οι ξένες επενδύσεις για το μέλλον της Ελλάδας καθώς και των προσπαθειών που καταβάλει η Ελλάδα για την βελτίωση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος.»

Χατζηδάκης: Ολοένα και συχνότερες οι θετικές ειδήσεις

Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο, ολοένα και περισσότερες πολυεθνικές και επενδυτές αναγνωρίζουν πλέον τις προοπτικές της χώρας, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για την επέκταση της παραγωγικής δραστηριότητας της GlaxoSmithKline στην Ελλάδα. 

Η επέκταση της παραγωγικής δραστηριότητας της GlaxoSmithKline στην Ελλάδα και της συνεργασίας της με τη ΦΑΜΑΡ, είναι μια ακόμη θετική είδηση, μία ένδειξη πως βήμα-βήμα, μέρα με τη μέρα, τα πράγματα αλλάζουν, σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός. 

Ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο στόχος πλέον είναι να δημιουργήσουμε μια εθνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφή, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Η σημερινή πρωτοβουλία των δύο εταιριών, τόνισε, έχει αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά:

Πρώτον, εξωστρέφεια: καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής των σκευασμάτων, θα διανέμονται στο εξωτερικό.

Δεύτερον, έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας μας: η παραγωγή φαρμάκων λόγω και της ήδη υπάρχουσας υποδομής, καταγράφεται σε αξιόπιστες μελέτες -όπως της Mc Kinsey- ως ένας από τους κύριους κλάδους ανάπτυξης για την Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια.

"Ξέρω, βέβαια, πως η σημερινή, θετική είδηση, συμπίπτει και με άλλες αρνητικές ειδήσεις για επιχειρήσεις που κλείνουν. Τις ειδήσεις αυτές δεν έχουμε λόγο ούτε να τις υποβαθμίσουμε ούτε να τις κρύψουμε κάτω από το χαλί. Η κρίση δεν έχει περάσει ακόμη κι αφήνει όλα τα τελευταία χρόνια, βαθύ το αποτύπωμά της. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι θετικές ειδήσεις αρχίζουν να παρουσιάζονται ολοένα και συχνότερα. Πληθαίνουν σε σχέση με πέρυσι. Και του χρόνου, τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα", υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης.