Η ευρωζώνη και το ευρώ είναι σε καλύτερη θέση σήμερα και λιγότερο ευάλωτα στην πολιτική αστάθεια χωρών όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, ο Ντράγκι είπε σε συνέντευξη τύπου ότι αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό, όμως δεν υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί στο σύνολο της ευρωζώνης.

«Πραγματικά δεν επηρεάζει αρνητικά τα θεμέλια της ευρωζώνης, όπως θα γινόταν πριν από μερικά χρόνια», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Παρίσι. «Η ευρωζώνη και το ευρώ είναι πιο ανθεκτικά από ό,τι πριν από μερικά χρόνια».

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,50%,  όπως αναμενόταν ευρέως από την αγορά.

Σε δημοσκόπηση του Reuters οι οικονομολόγοι ανέμεναν την ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της, τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2015, ενώ εκτιμούσαν ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα υπάρξει ένα νεός γύρος  μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης των τραπεζών.