Οι οικονομικές συνέπειες από τη διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ θα είναι περιορισμένες, εφόσον η κατάσταση αυτή λάβει τέλος μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, εκτίμησε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και λυπούμαστε που δεν υπάρχει ακόμη κάποια λύση στη διένεξη για τον προϋπολογισμό», είπε ο Ζάιμπερτ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Ελπίζουμε ότι θα γίνει κάποια πρόοδος που θα επιτρέψει να μπει ένα τέλος στη διένεξη», πρόσθεσε.

Μία εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας είπε από την πλευρά της ότι δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιες γερμανικές εταιρείες έχασαν συμβόλαια εξαιτίας του κλεισίματος πολλών υπηρεσιών του αμερικανικού κράτους. "Σύμφωνα με τους ειδικούς μας, εάν η περίοδος αυτή (του κλεισίματος) είναι σύντομη και εάν υπάρξει συμφωνία μέσα σε δύο εβδομάδες, τότε οι οικονομικές επιπτώσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό δεν θα είναι σημαντικές", πρόσθεσε.

Καθώς Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία στο Κογκρέσο, το ομοσπονδιακό κράτος υποχρεώθηκε την Τρίτη να κλείσει τις μη απαραίτητες υπηρεσίες, θέτοντας σε υποχρεωτική αργία εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.