Έντονη ανοδική τάση εμφανίζει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3593 δολάρια από το επίπεδο των 1,3525 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3515 δολάρια.

Το ευρώ ενισχύθηκε σημαντικά (αγγίζοντας μάλιστα τα 1,3607 δολ.) στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, απέφυγε να ζητήσει νέα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, γεγονός που οι αγορές εξέλαβαν θετικά. Επιπροσθέτως ευνοϊκή ήταν για το ευρώ η ομαλοποίηση του πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία, καθώς ο πρωθυπουργός Λέτα απέσπασε τελικώς ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Όσον αφορά στις επισημάνεις Ντράγκι οι οποίες συνέβαλαν στην άνοδο του ευρώ περιλαμβάνεται και αυτή για το ΑΕΠ. Ο ίδιος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του, καθώς και την βελτίωση που παρουσίασαν οι δείκτες εμπιστοσύνης. Οι εξελίξεις αυτές σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, προοιωνίζονται την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Στην κατεύθυνση, σύμφωνα με τον ίδιο, συμβάλλει και η εξομάλυνση των συνθηκών στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Εξάλλου είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την σημαντική άνοδο του ευρώ (σ.σ έχει ανατιμηθεί τον τελευταίο χρόνο έναντι του δολαρίου σε ποσοστό άνω του 5%) ο επικεφαλής της ΕΚΤ, στις επανειλημμένες ερωτήσεις, αρκέστηκε να απαντήσει ότι η " συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ δεν αποτελεί στόχο της νομισματικής πολιτικής".

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών (ΗΔΑΤ), δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 9,20% από 9,17% που έκλεισε χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,80% να διαμορφωθεί στο 7,40% από 7,36% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,55%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,45%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,34%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,225%, ενώ στο μήνα το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 0,129%.