Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Έντονη ανησυχία προκαλεί στην ευρωζώνη η «παράλυση» του αμερικανικού Δημοσίου, απόρροια της διχογνωμίας Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων για την κατάρτιση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, αφού, όπως εκφράζουν επίσημα χείλη, εάν συνεχιστεί το «λουκέτο» θα είναι αβέβαιες οι συνέπειες σε παγκόσμιο οικονομικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υποστήριξε ότι η δημοσιονομική παράλυση στις ΗΠΑ, εάν παραταθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε απειλή για την παγκόσμια οικονομία:

«Επί του παρόντος, δεν έχουμε αυτήν την εντύπωση. Όμως η παράτασή της θα συνιστούσε κίνδυνο για τις ΗΠΑ και για όλο τον κόσμο».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών εκ μέρους της Ουάσινγκτον, εάν δε βρεθεί η «χρυσή τομή» μέχρι την 17η Οκτωβρίου για την αύξηση του ορίου του χρέους, ο ιταλός τραπεζίτης είπε πως «δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι τέτοιο».

Θορυβημένο είναι και το Παρίσι, το οποίο φοβάται για τις επιπτώσεις στην ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί φοβάται ότι το «shutdown» στις ΗΠΑ μπορεί να «φρενάρει» την επανεκκίνηση της γαλλικής οικονομίας.

H εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, συνοψίζοντας τις τοποθετήσεις στο υπουργικό συμβούλιο, είπε πως ο κ. Μοσκοβισί αναμένει «πιο συγκεκριμένα στοιχεία, όμως φαίνεται ότι κάθε ημέρα που συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών οδηγεί σε σημαντικές οικονομικές απώλειες για τη χώρα τις ΗΠΑ και κατά συνέπεια υπάρχουν επιπτώσεις στους εταίρους της».

«Ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι το διεθνές περιβάλλον βελτιωνόταν για τη Γαλλία, ότι στις ΗΠΑ η ιδιωτική ζήτηση ανέκαμπτε αλλά η έλλειψη πολιτικής συμφωνίας στο Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου του χρέους, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσε να φρενάρει την ανάκαμψη», πρόσθεσε.

Λίγα χιλιόμετρα πιο ανατολικά, στο Βερολίνο, προς το παρόν, η γερμανική κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί έντονα. 

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και λυπούμαστε που δεν υπάρχει ακόμη κάποια λύση στη διένεξη για τον προϋπολογισμό», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ελπίζοντας ότι «θα γίνει κάποια πρόοδος που θα επιτρέψει να μπει ένα τέλος στη διένεξη».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, όμως, εξέφρασε μία ανησυχία, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιες γερμανικές εταιρείες έχασαν συμβόλαια εξαιτίας του κλεισίματος πολλών υπηρεσιών του αμερικανικού κράτους. «Σύμφωνα με τους ειδικούς μας, εάν η περίοδος αυτή του κλεισίματος είναι σύντομη και εάν υπάρξει συμφωνία μέσα σε δύο εβδομάδες, τότε οι οικονομικές επιπτώσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό δεν θα είναι σημαντικές» είπε.

Η ευρωζώνη δείχνει ψύχραιμη προς το παρόν, όμως, εάν η κατάσταση «ξεφύγει» στην άλλη όχθη του Ατλαντικού οι κίνδυνοι για την εύθραυστη οικονομία της νομισματικής ένωσης θα είναι μεγάλοι. Οι μνήμες από την κατάρρευση της Lehman Brothers, εξ άλλου, που πυροδότησαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είναι ακόμα νωπές.