current views are: 1

3 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση09:29

Σερβία: Έρχεται νέο πακέτο μέτρων – Νέες απολύσεις ζητά το ΔΝΤ

Ένα νέο πακέτο οικονομικών μέτρων θα παρουσιάσει η κυβέρνηση της Σερβίας τη Δευτέρα, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. 

Δημοσίευση 09:29’
αρθρο-newpost

Ένα νέο πακέτο οικονομικών μέτρων θα παρουσιάσει η κυβέρνηση της Σερβίας τη Δευτέρα, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. 

Ένα νέο πακέτο οικονομικών μέτρων θα παρουσιάσει η κυβέρνηση της Σερβίας τη Δευτέρα, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Οι σχετικές ανακοινώσεις, όπως διευκρίνισε, θα γίνουν από τους υπουργούς Οικονομικών Λαζάρ Κρστιτς και Οικονομίας Σάσα Ραντούλοβιτς.

Προτεραιότητα στην ατζέντα του κυβερνητικού έργου έχουν η πάταξη της φοροδιαφυγής, η καταπολέμηση της παραοικονομίας, του λαθρεμπορίου και όσων πρακτικών πλήττουν την οικονομία, σημείωσε ο κ. Βούτσιτς, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε, στο πλαίσιο της διεθνούς επιχειρηματικής συνάντησης “Quantum Leap”.

Ο ίδιος επεσήμανε, ότι δεν εναπόκειται στην κυβέρνηση η ευθύνη να εξασφαλίσει εργασία σε κανέναν, αλλά απαιτείται να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την απασχόληση. “Καθήκον της κυβέρνησης είναι να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα” είπε, υπενθυμίζοντας ότι κατά τα τελευταία έτη η Σερβία εξασφάλιζε δανεισμό, χωρίς, όμως, να σημειώσει πρόοδο στον τομέα της παραγωγής.

“Η οικονομία πρέπει να είναι υγιής και κερδοφόρα” πρόσθεσε, εξηγώντας ότι, στο δημόσιο τομέα, οι μισθοί αυξήθηκαν και ο ιδιωτικός δεν δύναται να ακολουθήσει τη δυναμική αυτή.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά μεγέθη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός τόνισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κατά 2%, προσθέτοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αξιώνει την καθιέρωση εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθούς του δημοσίου τομέα, για τον οποίο ζητεί (το ΔΝΤ) να συρρικνωθεί περαιτέρω, με πρόσθετες απολύσεις.

Ο κ. Βούτσιτς γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι σύντομα το σερβικό Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια για επενδύσεις σε επιχειρήσεις. Σημείωσε τέλος, ότι η πολυεθνική “Magna Seating” εγκαινίασε, χθες, την παρουσία της στην πόλη Οντζάτσι (στη βορειοδυτική Σερβία), καθώς και ότι οι -επίσης πολυεθνικές – “BOSS” και “Mercedes” προτίθενται να επενδύσουν και να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις στη χώρα.


σχετικα αρθρα