Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,78 δισ. ευρώ έναντι στόχου 748 εκατ. ευρώ, καταγράφουν τα στοιχεία γενικής κυβέρνησης  Ιανουαρίου - Αυγούστου 2013 που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών. Σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης το πλεόνασμα είναι 2,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου πρωτογενούς ελλείμματος 2,294 δισ. ευρώ.

Επίσης, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο οκτάμηνο ανήλθαν σε 34,893 δισ. ευρώ, από 33,103 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσυνό διάστημα, και έναντι ετήσιου στόχου προϋπολογισμού 51,458 δισ. ευρώ.

Στον τομέα των δαπανών, από τα 34,516 δισ. ευρώ δαπανών (πλην τόκων) στο περσυνό οκτάμηνο καταγράφεται υποχώρηση στα 32,215 δισ. ευρώ. 

Χρήστος Σταϊκούρας: «Ο προϋπολογισμός του 2013 θα κλείσει με πλεόνασμα» 

Τη βεβαιότητα ότι ο προϋπολογισμός του 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών «τα ταμειακά στοιχεία της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης κατά το οκτάμηνο του έτους, ενισχύουν την τάση σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών της χώρας. Προς επίρρωση της ανωτέρω διαπίστωσης σημειώνεται ότι, το μήνα Σεπτέμβριο, τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κινήθηκαν καλύτερα από τους στόχους. Συγκεκριμένα, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4.083 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 313 εκατ. ευρώ ή 8,3% έναντι του στόχου που είχε τεθεί και 614 εκατ. ευρώ ή 17,7% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα».

Στο πλαίσιο αυτό όπως ανέφερε «συνεπώς, ενισχύεται η εκτίμηση ότι βήμα – βήμα προσεγγίζεται ο στόχος: Ο Προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης για το 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα. Η εκτίμηση αυτή είναι προϊόν ρεαλιστικής ανάλυσης των δεδομένων και όχι διάθεσης για πανηγυρισμούς. Βεβαίως και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια στις προσπάθειες. Έχουμε χρέος να δικαιώσουμε τις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας».

Διαβάστε ΕΔΩ τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού