Η αποτυχία των ΗΠΑ να αυξήσουν το όριο του δημόσιου χρέους θα ήταν «πολύ χειρότερη» εξέλιξη από την παρούσα παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, προειδοποιεί η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, σε ομιλία της στην Ουάσινγκτον, τόνισε πως η αδυναμία των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί σε μια αντίστοιχη διαδικασία για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ,  καθώς δεν θα έβλαπτε μόνο την εγχώρια οικονομία αλλά θα είχε επιπτώσεις και σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η δημοσιονομική παράλυση είναι ήδη επιζήμια αλλά η αδυναμία αύξησης του ορίου του χρέους θα ήταν ακόμη χειρότερη», τόνισε.

Από την Τρίτη, στις ΗΠΑ έχουν κλείσει όλες οι μη αναγκαίες υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε υποχρεωτική αργία. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει μέχρι τις 17 Οκτωβρίου να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους, ώστε να μπορέσει το ομοσπονδιακό κράτος να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του.

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «ιδιαίτερη ευθύνη» απέναντι στην παγκόσμια οικονομία όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, δεδομένου ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ενδέχεται σύντομα να περιορίσει τις ενέσεις ρευστότητας στην αγορά.

Αναφερόμενη στον υπόλοιπο κόσμο, η Λαγκάρντ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου στην Ιαπωνία και στις χώρες της ευρωζώνης, επισημαίνοντας όμως ότι η μετάβαση σε μια πιο σταθερή ανάπτυξη μπορεί να χρειαστεί ακόμη λίγο χρόνο. Η ευρωζώνη «πήρε ανάσα» την άνοιξη, μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης και η οικονομία της αναμένεται ότι θα αυξηθεί περίπου κατά 1% το 2014, κατέληξε.