current views are: 1

3 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση16:24

Πορτογαλία: Απόψε τα πορίσματα της αξιολόγησης από την τρόικα

Τα αποτελέσματα της τελευταίας αξιολόγησης των δημοσίων οικονομικών της Πορτογαλίας από το κλιμάκιο της τρόικας των δανειστών της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) θα δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα.

Δημοσίευση 16:24’
αρθρο-newpost

Τα αποτελέσματα της τελευταίας αξιολόγησης των δημοσίων οικονομικών της Πορτογαλίας από το κλιμάκιο της τρόικας των δανειστών της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) θα δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας αξιολόγησης των δημοσίων οικονομικών της Πορτογαλίας από το κλιμάκιο της τρόικας των δανειστών της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), που βρέθηκε στη Λισσαβόνα επί τρεις εβδομάδες, θα δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα έπειτα από τη διεξαγωγή του υπουργικού συμβουλίου, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

Τα αποτελέσματα της 8ης και 9ης αξιολόγησης του προγράμματος της Πορτογαλίας θα παρουσιασθούν απόψε στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλου Πόρτας και η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίζ Αλμπουκέρκι.

Οι επιθεωρητές της τρόικας, οι οποίοι αφίχθησαν στη χώρα στις 16 Σεπτεμβρίου, έλεγξαν την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, προκειμένου να εισπράξει το δάνειο των 78 δισεκ. ευρώ τον Μάιο του 2011.

Η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους δανειστές της να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους για την εφαρμογή των μέ1τρων λιτότητας και το στόχο για την μείωση του ελλείμματος της Πορτογαλίας, που υπάρχει κίνδυνος να θέσουν σε κίνδυνο την ακόμη αβέβαιη ανάκαμψη της οικονομίας της, όμως το κλιμάκιο της τρόικας δεν έδειξε κανένα ίχνος ανταπόκρισης κατά τις συναντήσεις της με τους κοινωνικούς εταίρους και βουλευτές.

Μένει να φανεί εάν η τρόικα προτίθεται να αποδεσμεύσει το σύνολο της χρηματοδότησης της Πορτογαλίας για το υπόλοιπο διάστημα του 2013, δηλαδή 5,6 δισεκ. ευρώ, ή εάν θα εκταμιεύσει μόνον ένα τμήμα της, αναμένοντας να πληροφορηθεί το ύψος των μέτρων που θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό για το 2014.

Η Πορτογαλία έως σήμερα έχει λάβει τα 65,8 δισεκ. από τα 78 δισεκ. ευρώ του συνολικού δανείου, που προβλέπεται από το σχετικό πρόγραμμα με ορίζοντα τον Ιούνιο του 2014.


σχετικα αρθρα