Η Πορτογαλία και η διεθνής τρόικα των πιστωτών της —ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ— αναθεώρησαν προς το καλύτερο την πρόβλεψή τους για την πορεία της πληγείσας από την οικονομική κρίση χώρας, εκτιμώντας ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της θα αναπτυχθεί κατά +0,8% το 2014, από +0,6% που προέβλεπαν ως σήμερα.

Φέτος το ΑΕΠ της Πορτογαλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά -1,8%, ανέφεραν ακόμη οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η προηγούμενη εκτίμησή τους έκανε λόγο για μεγαλύτερη συρρίκνωση, -2,3%.

Επιπλέον η συντηρητική κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε νέες εκτιμήσεις για το ποσοστό ανεργίας. Φέτος το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέλθει στο 17,4% (από 18,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ το 2014 αναμένεται να αυξηθεί στο 17,7%.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλου Πόρτας δήλωσε ότι το κλιμάκιο της τρόικας εξέφρασε ικανοποίηση για τις επιδόσεις της Λισαβόνας όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματός της. Πάντως η τρόικα απέρριψε το αίτημα της Πορτογαλίας να χαλαρώσει ο στόχος για το έλλειμμά της το 2014, από το 4% στο 4,5%.

Η Πορτογαλία έχει λάβει 67 δισ. ευρώ από το δάνειο των 78 δισ. ευρώ που είχε συναφθεί. Το πρόγραμμά της πρόκειται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2014.