Μεταθέτοντας την αποπληρωμή του δεύτερου πακέτου στήριξης ύψους 130 δισ. ευρώ στην επόμενη 50ετία, δηλαδή στην επόμενη γενιά, θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο να επιλύσει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τους δανειστές, για την έκδοση ομολόγου διάρκειας 50 ετών, το οποίο θα αντικαταστήσει επί της ουσίας το δεύτερο πακέτο στήριξης ύψους 130 δισ ευρώ.

Με δεδομένο, δε, ότι πέρα από τη χρονική επιμήκυνση, το επιτόκιο θα παραμείνει στα επίπεδα δανεισμού του ESM, δηλαδή στα επίπεδα του EURIBOR 3μήνου, εκτιμάται ότι θα μειωθεί δραστικά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, στα επόμενα κρίσιμα έτη.

Σημειώνεται ότι η τελευταία ανάλογη έκδοση- αλλά 30ετούς διάρκειας- είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2008, όταν η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για να πείσει (κυρίως στο εσωτερικό) ότι η ελληνική οικονομία χαίρει της εμπιστοσύνης των αγορών, είχε προχωρήσει σε κοινοπρακτική έκδοση ύψους 4 δισ ευρώ, με επιτόκιο 4,6%.