Αύριο το μεσημέρι αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, που θα προβλέπει επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Κατά το προσχέδιο, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους στόχους του οικονομικού προγράμματος, από περίπου 300 εκατ. ευρώ φέτος.

Παράλληλα, θα προβλέπεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία της τάξης του 0,6% για το 2014, τερματίζοντας έτσι την πολυετή περίοδο ύφεσης της ελληνικής οικονομίας που ξεκίνησε το 2008. Για το 2013 ο προϋπολογισμός θα προβλέπει ύφεση της τάξης του 4%.

Ο νέος προυπολογισμός θα περιλαμβάνει αυξήσεις εσόδων ύψου 1,5 δισ. ευρώ καθώς και μειώσεις πρωτογενών δαπανών 3,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το έλλειμμα και το χρέος το 2014.

Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα οριστικοποιηθεί και θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Σημειώνεται ότι αυτός δε θα κινείται στη γραμμή των αποφάσεων που αναμένεται να δρομολογηθούν με την επιστροφή της τρόικας, σχετικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικου κενού του ελληνικού προγράμματος.