Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Μπορεί ο χειμώνας να μπήκε πρόωρα, μπορεί την επόμενη εβδομάδα (15 Οκτωβρίου) να ξεκινάει επισήμως η περίοδος διάθεσης θέρμανσης, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει σε καμία ανακοίνωση σχετικά με τα κριτήρια για το επίδομα πετρελαίου. 

Οι πληροφορίες που ήθελαν φέτος το επίδομα να προκαταβάλλεται, μέτρο που θα ανακούφιζε χιλιάδες οικογένειες φαίνεται πως πέφτει στο κενό, καθώς όπως είπε ο κ. Γιώργος Μασσαλής στο newpost, πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Αττικής, «υπήρχαν τεχνικά προβλήματα και δεν φαίνεται να προχωρά». 

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης φέτος ξεκινάει από το 1.30 ευρώ το λίτρο ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Μασσαλής οι δικαιούχοι του επιδόματος, ουσιαστικά με τα χρήματα που θα λαμβάνουν είναι σαν να αγοράζουν το πετρέλαιο στο 1 ευρώ το λίτρο. 

Για τον λόγο αυτό κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο να αυξήσει τους δικαιούχους αλλά να επεκταθεί σε όλους τους Έλληνες. Όπως τόνισε με αυτόν τον τρόπο «το κράτος θα βγει κερδισμένο, καθώς έτσι θα βάλουν όλοι οι πολίτες πετρέλαιο, κάτι που πέρυσι δεν έγινε, και το κράτος θα αυξήσει τα έσοδά του από τον φόρο, αλλά και οι οικογένειες θα ανακουφιστούν».

Ποιες αλλαγές εξετάζονται για τα κριτήρια του επιδόματος πετρελαίου

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Πέρυσι δικαιούχοι ήταν όσων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά δεν ξεπερνούσε τος 25.000 ευρώ για άγαμο 35.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Φέτος μελετάται το εισόδημα να αυξηθεί από 3.000 έως και 5.000 για κάθε κλίμακα ενώ το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας που μέχρι πέρυσι ήταν 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, αναμένεται και αυτό να αυξηθεί. 

Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται από τη γεωγραφική θέση του σπιτιού.

Η Ελληνική Επικράτεια χωρίζεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως ακολούθως:

ΖΩΝΗ Α Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας

ΖΩΝΗ Β Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρο

ΖΩΝΗ Γ Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας

ΖΩΝΗ Δ Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού

Μέχρι πέρυσι τα επιδοτούμενα λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης είχαν ως εξής Όσοι βρίσκονται στη Α' ζώνη 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τις 3.000 λίτρα, όσοι βρίσκονται στη Β' ζώνη 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τα 1.800 λίτρα, όσοι βρίσκονται στη Γ' Ζώνη 8 λίτρα για κάθε τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 960 λίτρα και όσοι βρίσκονται στη Δ' Ζώνη 5 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 600 λίτρα.