Η Κυβέρνηση της Ρουμανίας δεν προτίθεται να προβεί σε σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην φορολογική της πολιτική για το 2014, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Πόντα, στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν στη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στην αγορά εργασίας, θα ξεκαθαρίσουν μετά τον Οκτώβριο, είτε με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, είτε με την αύξηση αφορολόγητου ορίου στο βασικό μισθό.

"Δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, ο ενιαίος φόρος θα παραμείνει στο 16% και ο ΦΠΑ πιθανότατα θα μειωθεί το 2014 στην κατηγορία των τροφίμων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πετύχει το ''πείραμα'' με τον χαμηλότερο ΦΠΑ στο ψωμί", ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι η ισχυροποίηση του λέι στην συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ, από 1ης Οκτωβρίου 2013, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στα καύσιμα και σε άλλα προϊόντα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι δύο εναλλακτικές (δυνατότητες) που έχει η ρουμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι "είτε να περικόψει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, είτε να αυξήσει το αφορολόγητο όριο στο βασικό μισθό, δηλαδή το τμήμα του μισθού που δεν υπόκειται σε φορολόγηση, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι ο κατώτατος μισθός θα εξαιρείται από τη φορολόγηση του 16%".

"Αυτές είναι δύο πιθανές εκδοχές και εξετάζονται από κοινού από τον υπουργό Δημόσιων Οικονομικών κ.Κιτόιου και τον εντεταλμένο για τον Προϋπολογισμό υπουργό κ.Βοϊνέα, προκειμένου να υπολογιστούν οι επιπτώσεις της κάθε λύσης στον προϋπολογισμό, ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ποια θα είναι η πιο συμφέρουσα (λύση)", εξήγησε ο κ. Πόντα.