Παρουσία του προέδρου της Κροατίας Ίβο Γιοσιπόβιτς εγκαινιάστηκε, χθες, το αιολικό πάρκο στην περιοχή ανάμεσα στη Μπλίζνα και τη Μπριστίβιτσα, κοντά στην δαλματική πόλη Τρόγκιρ, μία επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ από την ισπανική ενεργειακή εταιρεία Accione. 

Το αιολικό πάρκο, το οποίο θα απασχολεί περίπου 500 εργαζομένους, αποτελείται από 20 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 30 μεγαβάτ, οι οποίες θα παράγουν ετησίως ηλεκτρική ενέργεια, που θα επαρκεί για 30.000 νοικοκυριά. Οι ανεμογεννήτριες έχουν κατασκευαστεί στα κροατικά ναυπηγεία στο Σπλιτ. 

Κατά την ομιλία του, ο κ. Γιοσιπόβιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι ποσοστό 60% των εργασιών κατασκευής του πάρκου, εκτελέστηκε από κροατικές εταιρείες. "Η εταιρεία Accione γνώρισε από κοντά τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές παραμέτρους του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα. Αυτό το αιολικό πάρκο συνιστά ένα καλό παράδειγμα για άλλους επενδυτές και τα πιθανά σχέδια επενδύσεων στην Κροατία" είπε ο κ. Γιοσίποβιτς, ο οποίος αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία που έχουν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, καθώς μειώνουν την εξάρτησή της από εισαγωγές ενέργειας, προβάλλουν την αξιοποίηση των πιο αποδοτικών πηγών, προάγουν την περιβαλλοντική προστασία και ενισχύουν της επιχειρηματικότητα. 

Η Περιφέρεια Σπλιτ-Δαλματίας διαθέτει, σύμφωνα με τον τοπικό νομάρχη Ζλάτκο Ζέβρνια, 61 τοποθεσίες κατάλληλες για ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και δυνάμει επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. κούνα, με την προϋπόθεση, όμως, της τροποποίησης των σχεδίων ζωνών. 

Ο αντιπρόεδρος της Acciona Group Χουάν Ιγκνάσιο Εντρεθανάλες Φράνκο κάλεσε τις κροατικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, καθώς και να υιοθετήσουν τον ευρωπαϊκό στόχο για διείσδυση 20% της καθαρής ενέργειας μέχρι το 2020. Γνωστοποίησε, επίσης, ότι η εταιρεία προτίθεται να εμπλακεί σε δύο νέα έργα αιολικής ενέργειας στην Κροατία, συνολικής ισχύος 75 μεγαβάτ.