Ενδελεχή έλεγχο στη διαχείριση και διάθεση των χρημάτων, που θα δανειστεί με ευνοϊκούς όρους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), επιθυμεί η Κυβέρνηση της Σερβίας. 

Όπως γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου Prva, ο έλεγχος αυτός θα μπορούσε να γίνει είτε με τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου διαχείρισης των δανείων, είτε η αρμοδιότητα να "περάσει" στο σερβικό Αναπτυξιακό Ταμείο. 

Ο κ. Βούτσιτς εξήγησε ότι η Σερβία πρόκειται να συνάψει με τα ΗΑΕ αρκετές συμβάσεις δανείων, με ευνοϊκούς όρους, οι οποίοι περιλαμβάνουν χαμηλό ετήσιο επιτόκιο, περίοδο χάριτος και μακροπρόθεσμη αποπληρωμή. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ένα δάνειο ύψους 400 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ θα χορηγηθεί στη σερβική κυβέρνηση από το Αναπτυξιακό Ταμείο του Άμπου Ντάμπι (ADFD) και θα διατεθεί, κατά το ήμισυ, για τη χρηματοδότηση πολιτικών στη γεωργία. 

Ένα δεύτερο δάνειο, ύψους 1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, αναμένεται να εγκριθεί από τον πρίγκιπα - διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν, μέχρι το τέλος του έτους. 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βούτσιτς, τμήμα 500 εκατ. δολαρίων από αυτό θα διατεθεί για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων με δυσμενέστερους όρους ώστε, μέσω της εξοικονόμησης που θα επιτευχθεί, να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 0,25% μέχρι το 2015, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκατ. δολάρια θα διατεθούν, "κάτω από πλήρη έλεγχο", στην οικονομία.