Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν σε χαμηλό επίπεδο 4μήνου και οι τιμές του δολαρίου και του πετρελαίου κινούνται επίσης πτωτικά, καθώς υπάρχουν ενδείξεις αυξανόμενης αδιαλλαξίας στις κρίσιμες συζητήσεις στο αμερικανικό κογκρέσο για τον προϋπολογισμό και το όριο του χρέους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 υποχωρεί κατά 0,84%, ενώ η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται στα 1,3587 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 0,22%. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχωρεί κατά 1 δολάριο στα 108,44 δολάρια το βαρέλι. Οι επενδυτές έχουν φοβηθεί από τη φανερή σκλήρυνση της στάσης των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων το Σαββατοκύριακο στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για να σταματήσει η μερική αναστολή λειτουργίας του αμερικανικού δημοσίου και να αυξηθεί το όριο του αμερικανικού χρέους, που είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί μία χρεοκοπία των ΗΠΑ σε 10 ημέρες.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχωρούσε το πρωί κατά 0,25%, συνεχίζοντας μία περίοδο δύο εβδομάδων που καταγράφει ζημιές, έχοντας υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα 5ετίας, στα οποία έφθασε εν μέσω ελπίδων για μία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας στη βάση χαλαρών νομισματικών πολιτικών. Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και πιο πολύ ότι η πολιτική διαμάχη στην Ουάσιγκτον θα προκαλέσει μεγαλύτερη αστάθεια στην αγορά, καθώς πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου για την αύξηση του ορίου χρέους, αν και παραμένουν ισχυρές οι ελπίδες ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

Οι ανησυχίες δεν μειώθηκαν, όταν ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή Τζον Μπέινερ δεσμεύθηκε χθες ότι δεν θα αυξηθεί το όριο του χρέους χωρίς «μία σημαντική συζήτηση» σχετικά με τα αίτια ανόδου του χρέους. Η δήλωση αυτή έγινε εν μέσω της σταθερής θέσης των Δημοκρατικών ότι είναι ανεύθυνο να καλλιεργείται η πιθανότητα χρεοκοπίας.