Το μέλλον των τραπεζών στην ΕΕ είναι το αντικείμενο της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε σήμερα μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων, οργανισμών και πολιτικών ιθυνόντων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ονομασία "Μήνας Ενιαίας Αγοράς".

Από τα θέματα που θα εξεταστούν μέσω Διαδικτύου (στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.yourideasforeurope.eu/en), είναι τι μπορεί ακόμη να γίνει για την προστασία των καταθέσεων, την πρόληψη μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, και τη διασφάλιση ότι οι τράπεζες επενδύουν στην πραγματική οικονομία για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ειδικότερα, από σήμερα έως την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου θα τεθούν σε συζήτηση 140 προτάσεις από 27 χώρες της ΕΕ για διάφορα θέματα, όπως η πρόταση για τη δημιουργία ενιαίας αρχής προστασίας των Ευρωπαίων καταναλωτών για όλες τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αλλά και η πρωτοβουλία για τη ρύθμιση ενυπόθηκων δανείων σε πολλά νομίσματα σε όλη την ΕΕ. Επιπλέον, θα διεξαχθούν 18 ζωντανές διαδικτυακές συνομιλίες σε 9 διαφορετικές γλώσσες, με εκπροσώπους της οργάνωσης Finance Watch, των Κεντρικών Τραπεζών της Γαλλίας, της Φινλανδίας και της Βουλγαρίας και ευρωβουλευτές.

Όπως σημειώνει η Επιτροπή, η συζήτηση αυτή για τον χρηματοπιστωτικό τομέα γίνεται σε μια στιγμή που οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι ακόμη έντονα αισθητές στην καθημερινή ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο Μήνας Ενιαίας Αγοράς δίνει μια μοναδική ευκαιρία στους Ευρωπαίους «πολίτες του διαδικτύου» να κάνουν κριτική και να προτείνουν βελτιώσεις για τις νέες ιδέες πολιτικής που υποβάλλονται σε τοπικό επίπεδο μέσω διαδικτύου.

Προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να επικοινωνούν απευθείας με τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικών, και συγκεκριμένα:
* να ψηφίζουν και να διατυπώνουν τις απόψεις τους για προτάσεις πολιτικής που υποβάλλουν μεμονωμένα άτομα, οργανισμοί και επιχειρήσεις.
* να θέτουν ερωτήματα και να συνομιλούν με επιτρόπους, ευρωβουλευτές, εμπειρογνώμονες της ΕΕ και προσωπικότητες της χώρας τους στο πλαίσιο ζωντανών τηλεσυζητήσεων. Κατά τη διάρκεια του μήνα έχουν προγραμματιστεί γύρω στις 80 ζωντανές διαδικτυακές συνομιλίες.

Πέντε συμμετέχοντες θα προσκληθούν στην τελική συζήτηση με τον επίτροπο εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και θα μεταδοθεί απευθείας από το Euronews.