Μειώνει τις εκτιμήσεις για την Ουκρανία η Παγκόσμια Τράπεζα

Μειώνει τις εκτιμήσεις για την Ουκρανία η Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η οικονομία της Ουκρανίας δεν θα παρουσιάσει ανάπτυξη φέτος, περικόπτοντας τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στο μηδέν από το 1%, καθώς η κατάσταση «επιδεινώνεται».

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, αναφέρεται ότι το ασθενές περιβάλλον παγκοσμίως και οι καθυστερήσεις στις εγχώριες μεταρρυθμίσεις έχουν οδηγήσει σε μια αδύναμη οικονομική επίδοση. Η Ουκρανία περιήλθε σε ύφεση στο β΄ τρίμηνο εν τω μέσω της χαμηλής ζήτησης παγκοσμίως για τις βασικές εξαγωγές της, μέταλλα και χημικά.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ωστόσο, δήλωσε ότι η οικονομία θα ανακάμψει στο β΄ μισό του έτους εξαιτίας μιας καλής συγκομιδής. Οι αποδόσεις των ουκρανικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω ανησυχιών για το ευρύ δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος που πρέπει να αποπληρωθεί από τα μειούμενα αποθεματικά.

Η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσε την Ουκρανία να μειώσει τις επιδοτήσεις στον ενεργειακό κλάδο και να υιοθετήσει μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία, στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ. Η άρνηση της Ουκρανίας να απελευθερώσει το νόμισμα, την hryvnia, και να μειώσει τις επιδοτήσεις στους καταναλωτές φυσικού αερίου, έχει εμποδίσει το να αποδεσμευθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.

Πηγή: capital.gr/Dow Jones Newswires

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο