Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να μην εξετάσει την έφεση που έχει υποβάλει η Αργεντινή στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής της με δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια που αρνήθηκαν να πάρουν μέρος σε δύο αναδιαρθρώσεις του χρέους της χώρας οι οποίες ακολούθησαν την χρεοκοπία του 2002.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι το Δικαστήριο δεν θα επανεξετάσει την απόφαση που έλαβε τον Οκτώβριο του 2012 το αμερικανικό εφετείο της δεύτερης περιφέρειας στη Νέα Υόρκη, η οποία έλεγε πως η κυβέρνηση της Αργεντινής παραβίασε τη συμβατική της υποχρέωση να αντιμετωπίσει όλους τους ομολογιούχους με τον ίδιο τρόπο.

Η άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου να εξετάσει την υπόθεση σημαίνει ότι συνεχίζεται η εκδίκασή της σε δικαστήρια κατώτερου βαθμού, ενώ η Αργεντινή μπορεί να ζητήσει εκ νέου την εξέταση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο μόλις υπάρξει η τελική απόφαση από το εφετείο.

Στις δύο αναδιαρθρώσεις, το 2005 και το 2010, οι πιστωτές της Αργεντινής που διακρατούσαν περίπου το 93% του χρέους της χώρας συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε μια ανταλλαγή χρέους, βάσει της οποίας θα λάμβαναν 25 ως 29 σεντς ανά δολάριο.

Όμως οι ομολογιούχοι των κεφαλαίων αμοιβαίου κινδύνου NML Capital Ltd και Aurelius Capital Management προσέφυγαν στο δικαστήριο, ζητώντας να πληρωθούν το πλήρες ποσό.