current views are: 1

8 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση03:57

Οι ενστάσεις της τρόικας και τα «κρυφά μέτρα» του προϋπολογισμού για το 2014

Περισσότερους φόρους κατά 2,5 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών κατά 3,1 δισ. ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2014 σύμφωνα με το προσχέδιο που κατατέθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή. 

Δημοσίευση 03:57’
αρθρο-newpost

Περισσότερους φόρους κατά 2,5 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών κατά 3,1 δισ. ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2014 σύμφωνα με το προσχέδιο που κατατέθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή. 

Γράφουν: Αγγελική Κιλιντζόγλου – Τιτίκα Ανουσάκη

Περισσότερους φόρους κατά 2,5 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών κατά 3,1 δισ. ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2014 σύμφωνα με το προσχέδιο που κατατέθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η αύξηση στα φορολογικά έσοδα δεν θα προέλθει από την ψήφιση νέων φόρων, ωστόσο στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε,  άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο των νέων μέτρων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Όλα αξιολογούνται».

Συγκεκριμένα η τρόικα θεωρεί “αγκάθι” τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων και ζητάει να ληφθούν άμεσα μέτρα είσπραξης εισφορών. Υπολογίζεται ότι φέτος η “μαύρη τρύπα” θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1,2 δισ ευρώ χωρίς να υπολογίζεται σ’ αυτή και η “τρύπα” του ΕΟΠΥΥ.

«Αγκάθι» θεωρούν επίσης ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν πάρει πίσω συντάξεις που επί χρόνια ελάμβαναν παράνομα χιλιάδες “μαϊμού” δικαιούχοι.

Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα ζητάει συγκεκριμένα μέτρα, «κούρεμα» στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ ενώ ανοίγει και θέμα πιθανής νέας μείωσης κύριων συντάξεων.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μεταξύ άλλων την αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις,  «ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ της διευκόλυνσης της αναγκαίας προσαρμογής και ενός δίκαιου επιμερισμού του βάρους της προσαρμογής μεταξύ εργαζομένων, εταιρειών και της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το οικονομικό επιτελείο έχει γράψει περικοπές κατά 3,1 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος, μέγεθος όμως που εκτιμάται ως “ανεπαρκές” από τους δανειστές. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το νέο γύρο διαπραγματεύσεων που θα αρχίσει τον ερχόμενο Νοέμβριο όταν η Αθήνα θα στείλει τον προϋπολογισμό προς αξιολόγηση από την Κομισιόν.

Εάν η αξιολόγηση είναι αρνητική για τη χώρα μας, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριλάβει τα νέα μέτρα που απαιτούνται για την εκπλήρωση των στόχων.

Τα «κρυφά» μέτρα του προϋπολογισμού

Μπορεί να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2014 έτσι όπως παρουσιάζεται μέσα από το προσχέδιο του προϋπολογισμού ωστόσο το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας παραμένει και ίσως να χρειαστεί να ενισχυθεί.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά σε νέα μέτρα ενώ τα αυξημένα έσοδα και οι μειωμένες δαπάνες αιτιολογούνται από την αποτελεσματικότητα των διαρθρωτικών αλλαγών στον δημόσιο τομέα και την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των φόρων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπονται περικοπές 3,12 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2013 στις κρατικές δαπάνες και αύξηση στις εισπράξεις φόρων κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θα είναι μειωμένες κατά 133 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2013, λόγω των παρεμβάσεων που είχαν προβλεφθεί στο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο όπως ο περιορισμός των προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών λόγω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας, ο περιορισμός του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις και η μείωση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού επισημαίνεται ότι στις παραπάνω πιστώσεις δεν περιλαμβάνεται η περικοπή που είχε προβλεφθεί ύψους 336 εκατ. ευρώ σε ακαθάριστη βάση (144 εκατ. ευρώ στους μισθούς και 192 εκατ. ευρώ στις συντάξεις) από την εφαρμογή νέου μισθολογίου στους ένστολους.

Τέλος μειωμένες προβλέπονται οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων ενώ σημειώνεται ότι στις σχετικές εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνεται και το μέτρο επιβολής εισφοράς επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, το οποίο θα ενίσχυε τα έσοδα του ΟΑΕΕ. Σε αντιστάθμισμα αυτού, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επεξεργάζεται στοχευμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα οι οποίες τελούν υπό αξιολόγηση.


σχετικα αρθρα