Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία καθορισμού των νέων εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων χορήγησης επιδόματος πετρελαίου καθώς σε λιγότερο από μία εβδομάδα θα ξεκινήσει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης με υψηλό φόρο κατανάλωσης.

Απο τις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται κατά μέσο όρο προς 1,3 ευρώ το λίτρο και στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει στις τελικές αποφάσεις για το ύψος της επιδότησης ανά λίτρο επιδοτούμενης κατανάλωσης, τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθώς και σε άλλες παρεμβάσεις ώστε να μπορέσουν εφέτος να το λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά.

Αγκάθι παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα δοθεί το επίδομα. Δύο είναι τα βασικά σενάρια.

Το πρώτο σενάριο είναι να δοθεί προκαταβολικά μέρος της συνολικής επιδότησης και το υπόλοιπο ποσό να καταβληθεί με την προσκόμιση των απαραίτητων τιμολογίων. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει το υπουργείο Οικονομικών ότι το ποσό της επιδότησης δεν θα πάει για την κάλυψη κόστους άλλων μορφών ενέργειας (ρεύμα, φυσικό αέριο, καυσόξυλα, πέλετς).

Την πρόταση αυτή υποστηρίζει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης με το επιχείρημα ότι μπορεί να αποφευχθεί το φαινόμενο κάποιος να λάβει το επίδομα θέρμανσης και αυτό να μην καταλήξει στην αγορά πετρελαίου εφόσον ακολουθηθεί η παραπάνω διαδικασία.

Το δεύτερο σενάριο είναι ουσιαστικά η συνέχιση του περυσινού καθεστώτος όπου για να πάρει κάποιος το επίδομα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αγοράσει πρώτα το πετρέλαιο και στη συνέχεια μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του TAXIS να υποβάλει αίτηση με το τιμολόγιο αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» έχει «κλειδώσει» το ύψος της επιδότησης ανά λιτρο στα 35 λεπτά του ευρώ. Ωστόσο αν υπάρξει κάποια μικρή έστω μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης τότε το ύψος της επιδότησης ανά λίτρο θα είναι τελικά 34 λεπτά από 28 λεπτά του ευρώ που ήταν τον περασμένο χειμώνα.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες έχει καταλήξει στο να αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:

- Αγαμος: Ετήσιο εισόδημα ως 30.000 ευρώ από 25.000 ευρώ σήμερα.
- Εγγαμος χωρίς παιδιά: Ετήσιο εισόδημα ως 40.000 ευρώ από 35.000 ευρώ σήμερα.
- Εγγαμος με ένα παιδί: Ετήσιο εισόδημα ως 43.000 ευρώ από 38.000 ευρώ σήμερα.
- Εγγαμος με δύο παιδιά: Ετήσιο εισόδημα ως 46.000 ευρώ από 41.000 ευρώ σήμερα
- Εγγαμος με τρία παιδιά και άνω: Ετήσιο εισόδημα ως 49.000 ευρώ από 44.000 ευρώ σήμερα.

Επίσης, παραμένει το ανώτατο όριο τετραγωνικών μέτρων κύριας κατοικίας για το οποίο θα δίνεται η επιδότηση στα 120, ενώ αυξάνεται στα 3.000 κυβικά εκατοστά από 2.000 κυβικά που ίσχυε πέρυσι το όριο πάνω από το οποίο εξαιρείται ο κάτοχος Ι.Χ. αυτοκινήτων από την επιδότηση πετρελαίου ακόμη και αν έχουν χαμηλό ετήσιο εισόδημα.

Περιουσιακό κριτήριο για άγαμο είναι τα 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία περιουσίας από 150.000 και 300.000 ευρώ για έγγαμο από 200.000.