current views are: 2

8 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση10:28

Έσοδα και δαπάνες «τελούν υπό αξιολόγηση» με την τρόικα στη… γωνία

Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν πήγε στο Ισραήλ. Δεν πήγε ούτε στη συνέντευξη Τύπου, να παρουσιάσει το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2013. Από άποψη σημειολογίας, αυτό λέει πολλά. Ποιος θέλει να ταυτιστεί με ένα προσχέδιο, που τελεί απολύτως υπό αίρεση και αναμένεται να αλλάξει μετά από τις παρεμβάσεις της τρόικας.

Δημοσίευση 10:28’
αρθρο-newpost

Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν πήγε στο Ισραήλ. Δεν πήγε ούτε στη συνέντευξη Τύπου, να παρουσιάσει το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2013. Από άποψη σημειολογίας, αυτό λέει πολλά. Ποιος θέλει να ταυτιστεί με ένα προσχέδιο, που τελεί απολύτως υπό αίρεση και αναμένεται να αλλάξει μετά από τις παρεμβάσεις της τρόικας.

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν πήγε στο Ισραήλ. Δεν πήγε ούτε στη συνέντευξη Τύπου, να παρουσιάσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2013. Από άποψη σημειολογίας, αυτό λέει πολλά. Ποιος θέλει να ταυτιστεί με ένα προσχέδιο, που τελεί απολύτως υπό αίρεση και αναμένεται να αλλάξει μετά από τις παρεμβάσεις της τρόικας.

Πράγματι, τα μόνα συμφωνημένα με την τρόικα μεγέθη στο προσχέδιο είναι τα εξής τέσσερα σημεία: Η ύφεση για το 2013 (4%) και η ανάπτυξη για το 2014 (ο,6%), το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 (350 εκ Ευρώ) και ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014 (1,5% του ΑΕΠ).

Όλα τα υπόλοιπα μεγέθη θα βρεθούν στην πορεία. Αυτό το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, λέγοντας ότι η πρόβλεψη, τόσο σε ότι αφορά στα έσοδα, όσο και σε ότι αφορά τις δαπάνες “τελούν υπό αξιολόγηση” και δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει, ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται. Εν τέλει δηλαδή, η τρόικα θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει, πόσο θα υποφέρουμε φέτος.

Από τα στοιχεία ήδη ξέρουμε ότι το κράτος θα επιβαρύνει τους πολίτες του με επιπλέον 4,9 δισ. το 2014: 2,1 δισ. είναι οι πρόσθετοι φόροι και 2,7 δισ. ευρώ θα είναι οι νέες περικοπές, κυρίως στο κοινωνικό πακέτο. Το πως θα βρεθούν τα λεφτά ωστόσο δεν γίνεται σαφές από το προσχέδιο, που έχει τρεις κύριες «γκρίζες» περιοχές και κάποιες ανακολουθίες.

Η κυβέρνηση κόπτεται ότι το 2014 δεν θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις, παρά ταύτα όμως οι Έλληνες θα κληθούν να καταβάλουν 2,1 δισ. περισσότερα.

Στην παρουσίαση, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι δεν  πρόκειται για νέες παρεμβάσεις, ωστόσο τι ακριβώς είναι οι καταργήσεις των αφορολογήτων ορίων για μισθωτούς, συνταξιούχους, και ελεύθερους επαγγελματίες και η αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία στα 3,9 δισ. ευρώ;

Για το ότι πάει άλλη μια φορά να τα πάρει από τους ίδιους είναι ενδεικτικό, ότι οι έμμεσοι φόροι προβλέπονται ελαφρά μειωμένοι σε σχέση με το 2013 και αυτό παρά την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ανάπτυξη.

Ο κίνδυνος μιας μαύρης τρύπας στην εκτέλεση είναι απολύτως ορατός καθώς στο προσχέδιο έχει προϋπολογισθεί η  είσπραξη 1 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Υποτίθεται ότι όλα αυτά τα χρόνια κάτι έχει γίνει στη φορολογική διοίκηση και υπάρχουν και οι σχετικές εκθέσεις των ειδικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η εμπειρία της χώρας ωστόσο με τους στόχους για τη ν πάταξη της φοροδιαφυγής δείχνει, ότι αυτοί ουδέποτε δεν επιτεύχθησαν. Γιατί θα πετύχει ο Στουρνάρας, εκεί που απέτυχαν όλοι οι άλλοι;

Ακόμα πιο παρακινδυνευμένη είναι η πρόβλεψη για εξοικονόμηση (στην πλευρά των δαπανών) κατά 2,7 δισ. ευρώ από κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή συντάξεις  (1,7 δισ. ευρώ) και περίθαλψη (κάπου 1 δισ. ευρώ). Ωστόσο το προσχέδιο δεν λέει με ποια μέτρα θα επιτευχθεί αυτό και τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών φορέων για το 2013 δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Το πιθανότερο είναι σε αυτούς τους αριθμούς να κρύβεται μια νέα μείωση συντάξεων.

Την αντέχει η κυβέρνηση;