Στα 13,3 δισεκατομμύρια κούνα διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013 το έλλειμμα ισοζυγίου του κρατικού προϋπολογισμού στην Κροατία, ενώ εκτιμάται ότι δεν θα είναι κατά πολύ υψηλότερο στο τέλος του έτους, ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την βραχυπρόθεσμη αναθεώρηση του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Σλάβκο Λίνιτς. 

Αναφερόμενος στην κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, ο κ. Λίνιτς υπενθύμισε, ότι δύο χρόνια νωρίτερα υπήρχαν κρατικές επιδοτήσεις ύψους 7 - 8 δισ. κούνα, αλλά τα αποτελέσματα αξιοποίησής τους ήταν φτωχά. 

"Υπάρχει μία συζήτηση γύρω από τις δημόσιες επενδύσεις και τις αιτίες καθυστέρησης των επενδύσεων στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Πλόμιν και το Ντουμπρόβνικ και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όμως κανείς δεν συζητά γιατί η οικονομία δεν ανακάμπτει, παρά τις τεράστιες επιδοτήσεις που έχουν καταβληθεί" σημείωσε ο υπουργός. 

"Η κυβέρνηση προχώρησε στην αναδιάρθρωση των σιδηροδρομικών και αεροπορικών μεταφορών, καθώς και των τομέων των οδικών μεταφορών και της υγειονομικής περίθαλψης, ωστόσο ο ιδιωτικός τομέας δεν αναδιαρθρώθηκε, συνεπώς γιατί η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει γιατί δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη;" διερωτήθηκε ο κ. Λίνιτς, προσθέτοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας δαπάνησε τα χρήματα σε επενδύσεις χαμηλής απόδοσης και στην αγορά ακινήτων. 

Σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ο κ. Λίνιτς διευκρίνισε ότι το έλλειμμα είχε υπολογισθεί στα 10 δισ. κούνα και ο στόχος θα είχε επιτευχθεί αν δεν είχε προστεθεί στο έλλειμμα ένα εφάπαξ ποσό ύψους 3,3 δισ. κούνα, που αφορούσε τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας. 

Τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2013 διαμορφώθηκαν σε 79,6 δισ. κούνα, μειωμένα κατά 2% σε ετήσια βάση, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,5% στα 92,9 δισ. κούνα. 

Τα φορολογικά έσοδα κατά την ίδια περίοδο έφθασαν στα 46,3 δισ. κούνα, μειωμένα κατά 2,5% ή κατά 1,2 δισ. κούνα σε ετήσια βάση. Μία απώλεια εσόδων από φόρους, ύψους περίπου 1,5 δισ. κούνα, προέκυψε από τη μείωση του ποσοστού φορολόγησης επί των κερδών των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο σχετικής ρύθμισης που προώθησε η κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας, της απασχόλησης και των επενδύσεων. 

Τα έσοδα από το ΦΠΑ, εξάλλου, αυξήθηκαν κατά 80 εκατ. κούνα σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2012, ανερχόμενα στα 29,8 δισ. κούνα. 

"Ως αποτέλεσμα των πρόσθετων δαπανών για την αναδιάρθρωση του τομέα της υγείας και το πρόσθετο κόστος της τιμαριθμικής προσαρμογής των συντάξεων, μία αναθεώρηση του προϋπολογισμού πριν από το τέλος του έτους κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί απαραίτητη" εξήγησε ο Λίνιτς. 

Διευκρίνισε δε, ότι ένα προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 θα παρουσιαστεί τις επόμενες 15 - 20 ημέρες, ενώ υπενθύμισε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι ακόμη μεγαλύτερο το επόμενο έτος, λόγω του επιπρόσθετου κόστους ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και της αναχρηματοδότησης παλαιών δανείων. "Όταν το σχέδιο προϋπολογισμού θα είναι έτοιμο, θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με ακρίβεια και τις δανειακές μας ανάγκες για το 2014" κατέληξε.