Η νέα δέσμη μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής της σερβικής οικονομίας συζητήθηκε στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Βελιγράδι

Τα νέα μέτρα παρουσίασε στο κυβερνητικό όργανο ο υπουργός Οικονομικών Λαζάρ Κρστιτς, με την επισήμανση ότι "κατά τα τελευταία 10 χρόνια οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην οικονομία και τη διαχείριση των δημοσιονομικών χαρακτηρίζονταν από ανευθυνότητα και έλλειψη διαφάνειας". 

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός ξεχωρίζουν η αύξηση του χαμηλότερου ΦΠΑ για την κατηγορία βασικών προϊόντων, από 8% σε 10%. Η αύξηση θα επιβαρύνει το "καλάθι του καταναλωτή" κατά περίπου 450 δηνάρια, που εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο θα διαμορφωθεί στα 65.450 δηνάρια, από 65.000 δηνάρια σήμερα, διευκρίνισε ο υπουργός. 

Από το μέτρο αυτό η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα εξοικονομήσει περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ επιπλέον 150 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι ενισχύσουν τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω της μείωσης της παραοικονομίας, του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης προϊόντων καπνού, πρόσθεσε ο Κρστιτς. 

Εκτός από τις δράσεις για την καταπολέμηση της παραοικονομίας, ο κ. Κρστιτς ανακοίνωσε την καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος τυποποιημένων εντύπων, καθώς και συστήματος απευθείας (on-line) ελέγχου των φορολογικών εσόδων, συντονισμένες εξορμήσεις ελέγχων και μία σε βάθος αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης. 

Περαιτέρω, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, που σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν διάφοροι νόμοι, ειδικά στην εργατική νομοθεσία, ώστε να διευκολύνονται οι πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης και οι απολύσεις. 

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η χώρα θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο του "κράτους - επενδυτή" στις υποδομές, καθώς δεν είναι πλέον σε θέση να ενεργεί ως χρηματοδότης. Διευκρίνισε δε, ότι ακόμη και στο μοντέλο των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ο στόχος θα είναι οι τοπικές εταιρείες να διεκπεραιώνουν το μεγαλύτερο τμήμα του εκάστοτε έργου. 

"Το πρόβλημα δεν έγκειτο στο ότι το χρέος της Σερβίας αυξανόταν, καθώς σε όλες τις χώρες συμβαίνει αυτό σε εποχές κρίσης, αλλά στο γεγονός ότι τα χρήματα που αντλήθηκαν διατέθηκαν για την κάλυψη τρεχουσών δαπανών, χωρίς να γίνουν οι αναγκαίες γενναίες κινήσεις που θα οδηγούσαν στην οικονομική ανάκαμψη" τόνισε ο κ. Κρστιτς, παρουσιάζοντας τα μέτρα. 

Στο μεταξύ, το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (DSS) εξέφρασε την αντίθεσή του στα νέα μέτρα, εκτιμώντας ότι δεν θα επιφέρουν την οικονομική ανάκαμψη. 

"Υπάρχει ένα συστημικό λάθος στην οικονομία της Σερβίας και αυτό είναι η εμαρμογή της Συμφωνίας Σταθερότητας και Σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ (SAA)" δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πέταρ Πέτκοβιτς, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί όσο η κυβέρνηση συνεχίζει την "καταστροφική πολιτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".

"Από το 2008, η Σερβία έχει χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ λόγω της εφαρμογής της συμφωνίας και κανένα μέτρο δεν θα μπορούσε να βοηθήσει" είπε ο κ. Πέτκοβιτς .