current views are: 1

8 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση13:34

Καμπανάκι ΔΝΤ: Μεγάλος κίνδυνος από ενδεχόμενη στάση πληρωμών των ΗΠΑ

Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως ενδεχόμενη στάση πληρωμών από τις ΗΠΑ μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και αναθεωρεί προς τα κάτω προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Δημοσίευση 13:34’
αρθρο-newpost

Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως ενδεχόμενη στάση πληρωμών από τις ΗΠΑ μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και αναθεωρεί προς τα κάτω προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως ενδεχόμενη στάση πληρωμών από τις ΗΠΑ μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και αναθεωρεί προς τα κάτω προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται ότι το μερικό shutdown των ΗΠΑ συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα, με την ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου, όπου εξαντλούνται τα ρευστά διαθέσιμα της χώρας, να πλησιάζει επικίνδυνα και να κάνει έτσι το ενδεχόμενο της ιστορικής αθέτησης πληρωμών της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, μία ισχυρή πιθανότητα.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, προχωρά στην μείωση των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη, λόγω των συνθηκών στις αναδυόμενες αγορές και ιδιαιτέρα λόγω της επιβράδυνσης σε Ινδία, Κίνα και Βραζιλία. Οι προοπτικές για τις αναπτυσσόμενες αγορές έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας διαρθρωτικών και κυκλικών παραγόντων,όπως τονίζει.

Συγκεκριμένα, τοποθετεί την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,9% φέτος από 3,1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Για το 2014, η παγκόσμια ανάπτυξη τοποθετείται στο 3,6% από 3,8% πριν.

Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ εκτιμά πως φέτος η ανάπτυξη θα κυμανθεί το 1,6%, από 1,7% που προέβλεπε πριν και το 2014 θα διαμορφωθεί στο 2,6% από 2,6% πριν.

Για τις αναδυόμενες αγορές βλέπει ανάπτυξη 4,5% φέτος, από 5% πριν και 5,1% το 2014 από 5,4% πριν.

Για την Ιαπωνία, αμετάβλητη στο 2% είναι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη φέτος αλλά και για το 2014 στο 1,2%, σημειώνοντας πως οι δομικές μεταρρυθμίσεις είναι κρίσιμες στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.

Σε ότι αφορά την Κίνα, η ανάπτυξη τοποθετείται στο 7,6% φέτος, από 7,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη και για το 2014 στο 7,3% από 7,7% πριν.

Τέλος, για την Ευρώπη, το ΔΝΤ βλέπει ύφεση της τάξης του 0,4% φέτος, και 1% ανάπτυξη το 2014. Για την Βρετανία αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της και βλέπει την ανάπτυξη στο 1,4% φέτος από 0,9% που προέβλεπε πριν.

Όπως τονίζει το ΔΝΤ, συνολικά υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία στην Ευρώπη, αλλά ένα μεγάλο σύννεφο συνεχίζει να υπάρχει πάνω από την παγκόσμια οικονομία και για αυτό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.


σχετικα αρθρα